Policija potisnula građane sa Trga Krajine i iz parka Petar Kočić

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Dec.2018, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija potisnula građane sa Trga Krajine i iz parka Petar Kočić

Nakon što su pripadnici specijalne policije potisnuli građane sa banjalučkog Trga Krajine i nakon što su oni prešli prekoputa, u gradski park Petar Kočić, policija je krenula u novu akciju i rasterala građane i iz parka.

Građani, okupljeni oko grupe "Pravda za Davida", premestili su se potom u portu crkve Hrista Spasitelja u centru grada, gde su zapalili sveće i traže da se oslobodi Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, koji je jutros uhapšen.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />Nekoliko stotina građana uzvikuju "pravda za Davida", "oslobodite Davora" i "ostajemo do kraja".

Među okupljenim građanima su i lideri opozicije, Vukota Govedarica iz Srpske demokratske stranke i Branislav Borenović iz Partije demokratskog protesta.

Kordon pripadnika specijalne policije Republike Srpske danas posle podne je sa štitovima krenuo na građane okupjene na banjalučkom Trgu Krajine koji su postavili novo "Davidovo srce" i zapalili sveće za ubijenog mladića Davida Dragičevića.

Prethodno su, uz obezbeđenje nekoliko stotina policajaca, komunalni radnici uklonili sa trga "Davidovo srce", njegovu sliku, sveće i cveće.

Komunalci uklanjaju "Davidovo srce" upravo #PravdaZaDavida pic.twitter.com/S23IMo1V2n

Kada su krenuli da sklone i drvenu statuu stisnute pesnice, grupa mladića je pokidala policijsku traku i sukobila se s policijom.

Građani su se brzo organizovali i napravili novo "Davidovo srce" pored samog ulaska u Robnu kuću "Boska", uzvikujući "Pravda za Davida" i "Ubice, ubice".

Novo "srce" na trgu. Okupljeni pjevaju Davidovu pjesmu "Klinac iz geta". Policija i dalje stoji oko mjesta gdje je bilo "srce", koje su odnijeli komunalci. pic.twitter.com/UiAiejuDVV

Među povređenima je i poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković, kome je lice bilo krvavo.

On je pozvao građane da ne odustaju i da se večeras u 18.00 u što većem broju pojave na Trgu Krajine.

"Napravićemo novo Davidovo srce i okružićemo ga. Tuče nas stranačka policija (srpskog člana Predsedništva BiH) Milorada Dodika i (predsednice RS) Željke Cvijanović", rekao je Stanivuković.

Nedugo posle te izjave, Stanivuković je ponovo uhapšen, a policija ga je bukvalno vukla trgom. Prvi put je uhapšen nekoliko sati ranije, s predsednikom PDP-a Branislavom Borenovićemm, ali je potom pušten na slobodu, kao i ostali članovi grupe "Pravda za Davida" koji su jutros uhapšeni.

Na Trg Krajine je u međuvremenu došla nova grupa specijalaca, a povremeno dolazi do "koškanja" policije i građana.

Reagovala je Delegacija EU u BiH, koja je od MUP RS tražila objašnjenje za prekomernu upotrebu sile prema ocu ubijenog mladića i građanima Banjaluke.

Davor Dragičević zadržan u pritvoru

U pritvoru je zadržan jedino Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića.

Njemu je tokom hapšenja povređena ruka i posle pregleda na hirurgiji prebačen je u policijsku stanicu.

Suzana Radanović, majka ubijenog Davida, nalazi se u porodičnoj kući u Pobrđu.

Policija je od nje tražila da izvrši pretres, uz obrazloženje da imaju usmeno naređenje, ali im ona nije dozvolila da uđu u kuću bez naloga.

S njom u kući je i njeno dvoje maloletne dece.

Davorova bivša supruga Suzana Radanović potvrdila je Beti da je on uhapšen i navela da je to učinjeno pod optužbom da ugrožava bezbednost najviših zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Radanović je navela da je Dragičević uhapšen kada je izašao iz kuće u banjalučkom naselju Pobrđe i krenuo ka Trgu.



Kada je izašao iz kuće, za Davorom su krenula dva policijska vozila s pet policajaca, od kojih su tri bila u uniformi, a dva u civilu. Dragičević je pokušao da izmakne hapšenju, ali nije uspeo. Nije pružao fizički otpor.

Nakon Davora Dragičevića uhapšeno je još nekoliko članova okupljenih oko grupe "Pravda za Davida", među kojima je i Davidova majka Suzana Radanović, ali je ona vrlo brzo puštena i trenutno se nalazi u kući Davora Dragičevića koju je policija pretresla.

Foto: Beta/Ljiljana Kovačević

Policija privela lidera i poslanika PDP u Banjaluci

Policija je sa banjalučkog Trga Krajine odvela i ubacila u policijsku maricu predsednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i poslanika te opozicione stranke u Skupštini RS Draška Stanivukovića.

Prilikom njihovog privođenja došlo je do guranja okupljenih građana i policije, a građani su uzvikivali "Pravda, pravda" i "Ubice, ubice".

Hapšenja u Banjaluci pic.twitter.com/6DsRBQ0wBF

Borenović je pre nego što je priveden pozvao sve nadležne institucija da puste na slobodu Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida i ostale članove grupe "Pravda za Davida" koji su jutros uhapšeni.

Takođe je pozvao sve građane da dođu na Trg Krajine i, kako je rekao, pobune se protiv terora koji nad građanima sprovodi policija RS.

On je rekao da roditelji ubijenog Davida Dragičevića imaju pravo da traže istinu i pravdu za svog sina.

U međuvremenu su na Trg Krajine stigle dodatne policijske snage, odnosno 30-ak pripadnika specijalne policije.

U nekoliko navrata okupljeni građani su pokidali žutu policijsku traku kojom je ograđeno mesto gde se nalazi slika ubijenog Davida i drvena skulptura podignute pesnice.

Foto: Beta/AP/Radivoje Pavicic

Na informatvni razgovor priveden i novinar Vladimir Šušak

Tokom hapšenja članova grupe Pravda za Davida na Trgu Krajine u Banjaluci, na informativni razgovor priveden je i novinar Vladimir Šušak.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest MUP-u Republike Srpske i Policijskoj upravi Banjaluka, zbog privođenja na informativni razgovor novinara Vladimira Šuška, dopisnika BHT-a iz ovog grada.

Šušak je priveden jutros u policiju nakon što je fotografisao Davora Dragičevića u kolima Hitne pomoći, kojima je Dragičević odvezen iz sedišta Policijske uprave Banjaluka posle davanja iskaza.

Iako je Šušak zadržan vrlo kratko u prostorijama Policijske uprave, gde je dao osnovne informacije o sebi i svom radu uz profesionalno i pristojno ponašanje policije, BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju da je postupak banjalučke policije kršenje prava na slobodu izražavanja i nedopustivo ometanje novinara tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je jutros da su njeni službenici, "pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, priveli jutros lice D.D. u Banjaluci u cilju dokumentovanja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti".

Banjalučka policija je pre par dana podnela prekršajne prijave protiv 20 članova grupe "Pravda za Davida" koji su 17. decembra protestovali ispred zgrade Narodne skupštine RS u vreme održavanja sednice parlamenta na kojoj je za ministra policije RS ponovo izabran Dragan Lukač.

Iz policije je tada saopšteno da su se članovi grupe "Pravda za Davida" okupili na prostoru na kojem ne mogu da budu održavana javna okupljanja.

Uhapsili Suzanu majku Davida Dragicevica i ovog covjeka!!! pic.twitter.com/XPM0z3ajoQ

David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banjaluke, nestao je u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Grupa "Pravda za Davida" nastala je 26. marta, posle konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, da je potom opljačkao jednu kuću, a onda usled nesrećnog slučaja završio u rečici Crkvena.

Povodom Davidove smrti formiran je Anketni odbor Narodne skupštine RS koji je konstatovao da postoje indicije da je mladić ubijen, posle čega je tužilaštvo pokrenulo istragu ubistva.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Mediji iz RS i Srbije, bliski vlastima u Banjaluci, u više navrata su pokušali da kriminalizuju Davida Dragičevića i kompromituju grupu "Pravda za Davida", označavajući njene pripadnike rušiocima RS, stranim plaćenicima i "soroševcima".

Od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine svako veče se održavaju skupovi "Pravda za Davida".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Incidenti u Banjaluci: Uhapšen Davor Dragičević (VIDEO)

Izvor: Mondo, 25.Dec.2018

Incidenti u Banjaluci nakon što je uhapšen Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, koji krivi vlast Republike Srpske za smrt svog sina. Uhapšen je jutros, a nakon toga usledili su protesti građana. Novo okupljanje zakazano je za sutra...Foto: Mondo/Brankica Spasenić..Dragičević je uhapšen i...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.