Turska preti deportacijom 100.000 Jermena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2010, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska preti deportacijom 100.000 Jermena

ANKARA - Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je da bi 100.000 Jermena koji žive u Turskoj a nemaju državljanstvo te zemlje moglo biti deportovano, nakon što su parlamenti SAD i Švedske usvojili rezoluciju kojom su masovna ubistva Jermena u Otomanskom carstvu tokom Prvog svetskog rata označena kao genocid.

"Trenutno u našoj zemlji živi 170.000 Jermena. Samo njih 70.000 su turski državljani, ali mi tolerišemo i ostalih 100.000. Ako bude neophodno, možda ću morati da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kažem tih 100.000 Jermena da se vrate u svoju zemlju jer nisu moji državljani. Ne moram da ih zadržim u svojoj žemlji", izjavio je juče Erdogan u intervjuu turskom servisu medijske kuće Bi-Bi-Si (BBC).

Turski premijer je upozorio i da bi rezolucije usvojene u parlamentima SAD i Švedske mogle negativno da utiču na mirovni proces između Turske i Jermenije, prenela je agencija Rojters.

Većina Jermena u Turskoj živi i radi u Istanbulu, a mnogi su došli posle zemljotresa u domovini 1988. godine.

Erdogan je optužio jermensku dijasporu da stoji iza rezolucija usvojenih u stranim parlamentima, pozivajući Jerevan i strane vlade da izbegnu da potpadnu pod uticaj njihovog lobiranja.

"Jermenija treba da donese važnu odluku. Trebalo bi da se oslobodi vezanosti za dijasporu i njenog uticaja", rekao je Erdogan, dodajući da bi u tome trebalo da joj pomognu sve države kojima je stalo do Jermenije, posebno SAD, Francuska i Rusija.

Ankara je povukla ambasadora iz Stokholma pošto je švedski parlament 11. marta usvojio rezoluciju. Nedelju dana ranije povukla je ambasadora iz Vašingtona, nakon što je Komitet Predstavničkog doma američkog Kongresa za spoljna pitanja usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom su ubistva Jermena u Otomanskom carstvu proglašena genocidom.

Turske vlasti prihvataju da je za vreme raspada Otomanskog carstva, 1915. godine, ubijen veliki broj Jermena, ali ne i da je bilo milion i po žrtava, niti da je to bio genocid, kako uporno tvrde u Jerevanu.

Ankara i Jerevan složili su se prošle godine, posle skoro 100 godina neprijateljstva, da uspostave diplomatske odnose i otvore granice, ali sporazum još nije ratifikovan u parlamentima dve zemlje, a vlade optužuju jedna drugu za pokušaj prepravljanja teksta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska deportuje 100.000 Jermena?!

Izvor: Vesti-online.com, 17.Mar.2010

Turski premijer Tajip Erdogan upozorio je danas da bi do 100.000 Jermena, koji su u Turskoj bez državljanstva, moglo da bude deportovano nakon što su poslanici u američkom i švedskom parlamentu usvojili rezolucije u kojima je ubistvo Jermena tokom vladavine Otomanskog carstva okarakterisano kao genocid...Početkom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Erdogan: Jermenski migranti mogli bi da budu deportovani

Izvor: Southeast European Times, 17.Mar.2010

17/03/2010..ANKARA, Turska -- Premiejr Redžep Tajip Erdogan u utorak je zapretio da bi oko 100.000 ilegalnih imigranata iz Jermenije moglo da bude izručeno iz njegove zemlje. "Otprilike 170.000 Jermena živi u našoj zemlji. Od tog broja, 70.000 su turski državljani, a ostali su ilegalni imigranti...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.