Turski premijer završio posetu BiH

Izvor: Blic, 16.Sep.2012, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski premijer završio posetu BiH

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan završio je večeras dvodnevnu posetu Sarajevu, gde mu je uručena nagrada "Isa-beg Ishaković" za međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva.

Erdogan je rekao da je cilj njegove posete i napora jedinstvena i snažna Bosna i Hercegovina.

Turski premijer se danas sastao s ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom i predsedavajućim Saveta ministara Vjekoslavom Bevandom.

Posle sastanaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Erdogan je novinarima u Sarajevu rekao da Turska želi da narodi u BiH neguju uzajamno poverenje i da niko ne sme sumnjati u celovitost i integritet BiH.

- Za nas je veoma bitno da se BiH nađe u sastavu NATO-a. Mogu postojati oni koji se protive pridruživanju BiH NATO instancama, ali verujem da će BiH puno snažnije i bolje koračati u budućnosti ako se nađe u NATO-u - ocenio je Erdogan.

On je rekao da Turska pridaje veliku važnost integraciji BiH u Evropsku uniju i ocenio da je tužno što BiH kao evropska zemlja nije pozvana u EU. Erdogan je ocenio i da će BiH ući u EU pre Turske koja se punih 50 godina nalazi pred vratima Unije.

Erdogan je naglasio da ekonomski odnosi BiH i Turske od 2010. godine idu uzlaznim tempom. On je pozvao Bevandu i članove Predsedništva BiH da s delegacijom privrednika poseti Tursku, kao i da u Istambulu bude organizovan ekonomski forum na kojem bi mogao da bude dogovaren i zajednički nastup na trećim tržištima.

Turski premijer je doputovao sinoć u Sarajevo i razgovarao i s članovima Predsedništva Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nabojšom Radmanovićem o mogućnostima privrede u BiH i ulaganjima. Erdogan je u Sarajevu boravio sa šest turskih ministara.

Posle sastanka s članovima Predsedništva, Erdogan je rekao da "BiH i njeni narodi za Tursku imaju posebnu važnost i zauzimaju značajno mesto". On je istakao da će odnosi Turske i BiH biti unapređeni "bez obzira na to da li se radilo o vojnim, političkim, ekonomskim, istorijskim ili kulturnim odnosima".

Izetbegović je zahvalio turskom premijeru na "brzo odobrenom kreditu u visini 100 miliona evra, koji se odnosi na pomoć povratku izbeglica kroz pomoć privredi".

- Do sada je utrošeno oko deset miliona ili deset posto odobrenog iznosa. Dakle, ako takvim tempom nastavimo onda ćemo u roku od dve godine implementirati kompletan iznos i to će predstavljati preokret u procesu povratka u BiH - kazao je Izetbegović.

Povezane vesti: Dačić u prvoj poseti Banjaluci kao premijer Erdogan: BiH zauzima posebno mesto na Balkanu Turski premijer sutra u BiH Dačić u Sarajevu sa Inckom FAZ: Patrijarh Irinej srušio tabue

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Premijeru Erdoganu uručena nagrada „Isa-beg Ishaković“

Izvor: SandzakInfo.net, 16.Sep.2012

SARAJEVO - U povodu 550. godina od osnivanja Sarajeva, na svečanosti u Narodnom pozorištu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, večeras je premijeru Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu dodijeljena nagrada „Isa-beg Ishaković“ za međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada...

Nastavak na SandzakInfo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.