Trilogija o dinastiji Obrenović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trilogija o dinastiji Obrenović

Trilogija o dinastiji Obrenović biće objavljena povodom 200. godišnjice Drugog srpskog ustanka, 23. aprila u Takovu, a prva dva toma već su završena.

U trilogiji će biti predstavljena obimna zaostavština o Obrenovićima i Srbiji doga doba, a već je objavljen deo "Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije".

Kako su autori izjavili agenciji Beta prikupljena su saznanja o prirodi odnosa Obrenovića i pojedinih krajeva Srbije i međusobni uticaji, a hronološki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su izloženi eksponati svih vladara i njihovih porodica, počev od kneza Miloša kao rodonačelnika dinastije.

Treći deo prikazuje stotine eksponata iz muzeja i arhiva, neobjavljenih fotografija vladara, od detinjstva do krunisanja, kao i razne ukaze, prepiske, beleške, znamenja, serije kovanog novca, oružje, nakiti i druga dokumenta.

Izdavač trilogije o Obrenovićima je Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, a autori su kustosi u toj ustanovi Ana Bolović i Aleksandar Marušić, kao i arhivisti iz još 10 muzeja u Srbiji.

Istoričar Miloš Timotijević rekao je da je dinastija Obrenovića sračunato otišla u zaborav i da objavljivanje trilogije predstavlja preoblikovanje društvene svesti.

"Nasilno svrgavanje 1903. godine i uspostavljanje dinastije Karađorđevića, a zatim uklanjanje reprezentativne kulture sećanja u kontekstu Jugoslavije, gurnuli su Obrenoviće u planski zaborav", rekao je Timotijević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.