Svet: Još 16.389 zaraženih u Brazilu, preminule 363 osobe; Blizu 87.000 novozaraženih u Indiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2020, 18:21

Svet: Još 16.389 zaraženih u Brazilu, preminule 363 osobe; Blizu 87.000 novozaraženih u Indiji

U Brazilu je u poslednja 24 sata zabeleženo 16.389 novih slučajeva korona virusa, a preminule su još 363 osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Kako prenosi Rojters, ukupno je u Brazilu zabeleženo više od 4,5 miliona slučajeva korona virusa, dok je skoro 137.000 ljudi preminulo do sada.

Brazil je na trećem mestu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svetu po broju obolelih od korona virusa, posle SAD i Indije, a na drugom po broju preminulih, posle SAD.

Otkriven spomenik žrtvama kovida na groblju u Riu

Spomenik težak tri tone otkriven je u nedelju u Rio de Žaneiru, u Brazilu, na groblju na kojem su sahranjene mnoge žrtve kovida 19.

"Memorijal beskonačnosti" čini 39 metara dugačka traka od talasastog čelika na kojoj će biti upisana imena 4.000 sahranjenih žrtava kovid 19 na tom groblju u Rio de Žanejru, jednom od najteže pogođenih brazilskih gradova pandemijom korona virusa, prenosi AP.

Spomenik je delo brazilske arhitetkinje Krise Santoš koja je došla na tu ideju kada je na vrhuncu epidemije posećivala groblja.

Država Rio de Žanejro je u subotu premašila 17.600 smrtnih slučajeva i više od 250.000 potvrđenih slučajeva korona virusa od početka pandemije, po čemu je u Brazilu na drugom mestu posle države Sao Paulo.

Hongkong: Trećina novozaraženih iz Indije,suspendovani letovi

Virus se lako širi na dugim letovima

Korona virus može lako da se širi na dugim avionskim letovima, pokazuju rezultati istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

U studiji se proučava slučaj žene koja je u martu putovala biznis klasom iz Londona za Vijetnam.

Iako joj je pred let izmerena tempereatura, simptomi su joj se javili u narednim danima, a petog dana je testriana pozitivno, prenosi BBC .

Praćenjem kontakata ustanovljena je veza između nje i još 15 putnika koji su kasnije takođe bili pozitivni.

U studiji se ukazuje da u to vreme maske nisu bile obavezne na letovima, tako da nije verovatno da ih je većina putnika nosila.

Vlasti Hongkonga ponovo su privremeno suspendovale letove kompanije Er Indija, nakon što je povećan broj zaraženih putnika koji dolaze iz Indije u Hongkong, preneli su lokalni mediji.

Letovi avioprevoznika Er Indija biće obustavljeni do 3. oktobra, a istoj kompaniji prethodno je Hongkong zabranio letove u avgustu, takođe na dve nedelje.

Prema poslednjim dnevnim podacima za nedelju, 20. septembar, od ukupno 23 pozitivna slučaja osam je iz Indije, što je skoro trećina novih slučajeva kovida-19 u Hongkongu.

Istovremeno, više od 40 zaposlenih u jednoj univerzitetskoj laboratoriji u Hongkongu stavljeno je u karantin pošto je jedan istraživač zaražen virusom kovid-19, preneli su lokalni mediji.

To je saopšteno nakon što su u Hongkongu utvrđena 23 nova slučaja pozitivna na virus kovid-19, od kojih je većina iz uvoza, navodi Saut Čajna morning post (South China Morning Post - SCMP ), dodajući da je to najveći porast novozaraženih od 26. avgusta.

Za 41 radnika univerzitetske laboratorije određen je karantin pošto su na toj lokaciji pronađeni "tragovi korona virusa", piše SCMP .

Zbog povećanog broja uvezenih slučajeva kovida-19 zdravstveni stručnjaci u Hongkongu zatražili su od vlasti da uvedu nadzor nad putnicima iz visokorizičnih zemalja.

U Iranu treći talas, Krizni štab traži vraćanje mera

Na teritoriji iranske provincije Teheran počeo je treći talas bolesti kovid-19, izazvane korona virusom, rekao je šef iranskog kriznog štaba Alireza Zali, zbog čega je od vlasti zatraženo ponovno uvođenje restriktivnih mera.

"U pismu ministru zdravlja zatražili smo ponovno uvođenje restrikcija radi suzbijanja virusa. To se posebno odnosi na rad od kuće", rekao je Zali, prenosi Tas s.

Primetio je da je između drugog i trećeg talasa prošlo veoma malo vremena.

U Iranu je proteklih dana ponovo zabeležen porast broja novih slučajeva korona virusa, pa je u poslednja tri dana dnevni broj novozaraženih dva puta prešao 3.000.

Iran je 15. jula zvanično proglasio da je u toku drugi talas kroona virusa.

U Kini registrovano 12 novih slučajeva i 25 asimptomatskih

U Kini je u poslednja 24 sata registrovano 12 novih slučajeva korona virusa i 25 asimptomatskih, koje kineske vlasti ne svrstavaju u zvaničnu statistiku.

Kako je saopštila Nacionalna zdravstvena komisija, u istom periodu nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, prenosi Tas s.

Dodaje se da su svi novi slučajevi virusa kovid-19 uvezeni.

Od početka pandemije u Kini je od korona virusa obolelo je 85.291 slučajeva, od čega je 2.742 uvezeno, odnosno zabeleženi su kod putnika iz inostranstva.

Preminulo je 4.634 osoba, a trenutno je aktiovno 173 slučajeva, od kojih su dva u kritičnom stanju.

Restriktivne mere ukinute u najvećem delu Novog Zelanda

Premijerka Novog Zelanda Džejsinda Ardern danas je ukinula sve protivepidemijske mere koje su u toj zemlji bile na snazi zbog COVID -19, a izuzetak je grad Oklend, žarište drugog talasa epidemije, gde su ukinuta samo neka ograničenja.

Na Novom Zelandu danas nisu zabeleženi novi slučajevi zaraze, pa ukupan broj potvrđenih slučajeva COVID -19 iznosi 1.464, a broj preminulih od tog oboljenja je 25.

Kako podseća Rojters, pre nekoliko meseci činilo se da je na Novom Zelandu zaustavljena lokalna transmisija COVID -19, koji se potom u avgustu opet pojavio u Oklendu, pa su nadležni morali da ponovo uvedu karantin u tom gradu.

Novi Zeland ima pet miliona stanovnika, a u Oklendu, najvećem gradu u toj zemlji, od danas će biti moguća okupljanja u grupama do stotinu ljudi.

Blizu 87.000 novozaraženih korona virusom u Indiji

Tokom protekla 24 časa, u Indiji je zabeleženo blizu 87.000 novih slučajeva COVID -19, a od tog oboljenja preminulo je još 1.130 pacijenata, saopštile su danas zdravstvene vlasti te zemlje.

Ukupan broj registrovanih slučajeva COVID -19 Indiji time je premašio 5,4 miliona i očekuje se da za nekoliko sedmica ta zemlja po ovom statističnom parametru prestigne SAD i postane vodeća u svetu.

Kako navodi AP, ukupan smrtni bilans pandemije u Indiji je 87.882, a više od 60 odsto aktivnih slučajeva COVID -19 u toj zemlji zabeleženo je u državama Maharaštra, Karnataka, Andra Pradeš, Tamil Nadu i Utar Pradeš.

CDC: U SAD 37.417 novoobolelih, 270 umrlih

U SAD registrovano je 37.417 novoobolelih od koronavirusa, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 6.786.352, saopštili su danas Centri za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC).

Kako javlja Rojters, CDC je saopštio i da se broj umrlih popeo za 270, na 199.024.

Agencija podseća da podaci CDC-a ne obuhvataju možda sve podatke koje prijavljuju pojedine savezne države.

Afrika: Tokom vikenda virus potvrđen kod još 17.065 ljudi

U afričkim zemljama je u poslednja dva dana potvrđeno skoro 17.100 novih slučajeva COVID-19, čime je ukupan broj obolelih na kontinentu uvećan na preko 1,4 miliona, saopštila je Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Afriku.

Na afričkom kontinentu je korona virusom do sada zaraženo 1.407.745 ljudi, od toga 17.065 u prethodna dva dana, a ozdravilo više od 1,1 miliona obolelih. Broj pacijenata koji su preminuli od posledica COVID-19 uvećan je za 325 na 33.946, prenosi ruska novinska agencija TAS.

Najveći broj zaraženih na kontinentu potvrđen je u Južnoj Africi - 661.211. Ova zemlja takođe beleži i najveći broj preminulih od COVID-19 među afričkim zemljama, sa 15.953 smrtnih slučajeva.

Na drugom mestu po broju zaraženih i preminulih u Africi nalazi se Egipat. U ovoj zemlji je od početka pandemije obolelo 102.015 ljudi, a preminulo 5.770.

U podsaharskoj Africi, Nigerija se nalazi na drugom mestu po broju potvrđenih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva od posledica COVID-19, iza Južne Afrike. U Nigeriji je korona virusom do sada zaraženo 57.242 ljudi, dok je posledicama bolesti podleglo 1.098 pacijenata. Iza Nigerije nalazi se Gana, sa 46.004 prijavljenih slučajeva zaraze i 297 smrtnih slučajeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

32.000.000

Izvor: B92, 23.Sep.2020

Prema podacima sajta Worldometar, u svetu je zaraženo koronavirusom više od 32 miliona ljudi...SAD su najviše pogođene pandemijom kovida 19 - zaraženo je više od sedam miliona ljudi, a preminulo je više od 200.000...Na drugom mestu je Indija sa skoro šest miliona obolelih i sa više od 91.000...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.