Izvor: Glas javnosti, 11.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smeli putnik ka središtu Zemlje

Naučnici su duboko pod zemljom pronašli bakterije koje energiju dobijaju od radioaktivnog raspadanja i uopšte ne zavise od energije Sunca niti od drugih živih organizama. Iz ovih saznanja izvukli su dalekosežan i revolucionaran zaključak: da i to potvrđuje mogućnost postojanja života - u svakom slučaju, takvih živih organizama - na drugim planetama.

Dosad nepoznate bakterije pronađene su u jednoj rudarskoj jami u Južnoj Africi na dubini od 2,8 kilometara. Zidovi ove jame, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u kojoj je dobijano zlato, puni su pukotina iz kojih izbija voda od 60 stepeni Celzijusa. Jedini živi organizam u tom podzemnom svetu bila je pomenuta bakterija kojoj je već dato latinsko ime Candidatus Desulforudis audadžviator (smeli putnik ka centru Zemlje).

Ove bakterije su prvi put otkrivene 2006. i - pokazalo se da u tom oknu i na toj dubini ne postoji nikakav drugi oblik života. Sve analize su potvrdile da je njihov DNK jedini otkriveni DNK. Što je bilo još važnije, ispostavilo se da te bakterije mogu da postoje nezavisno od svih ostalih oblika života na našoj planeti.

„Otkrili smo zasad jedini eko-sistem u prirodi koji čini jedan jedini živi organizam. To je neobično i sa filozofske tačke gledišta jer se ispostavilo da je u jednom organizmu sve što je neophodno za postojanje života. Otkrili smo da genetski materijal ‘smelog putnika’ čini 2.750 gena, među kojima su i geni koji ovoj bakteriji omogućavaju da koristi energiju koja nastaje raspadom radioaktivnog uranijuma. Ona je u stanju da koristi ugljenik i azot, a sama ima oblik štapića, sa ‘repićem’ za kretanje. Ima dosta gustu membranu koja je štiti od spoljnih uticaja“, saopštio je šef istraživačkog tima dr Divan Čivijan iz Nacionalne laboratorije Lorens.

On je procenio da mikroorganizmi ovog tipa mogu živeti pod površinom Marsa ili na Saturnoovom satelitu Encelada s obzirom da im nije potrebna energija nijedne zvezde niti prisustvo složenih ekosistema.

Trebalo bi de se ukrstimo sa ovom bakterijom pa da nam Ameri sa njihovim bombama ne mogu nista.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.