Situacija je katastrofalna: Glad je na pragu

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 22:37

Situacija je katastrofalna: "Glad je na pragu"

Gaza je "nenastanjiva" tri meseca posle užasavajućih napada Hamasa na Izrael - ocenio je danas šef humanitarnih operacija UN Martin Grifits.

On je pozorio da je zdravstvena situacija katastrofalna.

Grifits je naveo u saopštenju da se u Gazi "ljudi suočavaju sa najvišim nivoom nesigurnosti hrane ikada zabeleženim" i da je "glad na pragu“.

Uz to su stanovnici Gaze "očevici svakodnevnih pretnji po sopstvenu egzistenciju, dok svet to posmatra", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je on.

Generalni podsekretar UN za humanitarne poslove je rekao i da su desetine hiljada ljudi, većinom žena i dece, ubijene ili ranjene, da porodice spavaju napolju dok temperatura naglo pada i bombarduju se područja gde je Palestincima rečeno da se sklone.

Nekoliko delimično funkcionalnih bolnica je pretrpano, a zalihe su im pri kraju, zarazne bolesti se šire i usred haosa 180 palestinskih žena se svakodnevno porađa.

Grifits je ponovio zahteve UN za hitno okončanje rata i oslobađanje talaca.

"Vreme je za međunarodnu zajednicu da upotrebi sav svoj uticaj da se to desi“, rekao je on, dodajući da su humanitarni radnici suočeni sa "nemogućom misijom" da obezbede pomoć za više od dva miliona ljudi, dok ih ubijaju i dok se nastavlja prekid komunikacija, a putevi su oštećeni, na konvoje kamiona se puca i osnovno snabdevanje robom gotovo ne postoji.

"Gaza je pokazala ono najgore u ljudskom rodu i odavno je prošlo vreme da se rat okonča", zaključio je Grifits.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šef humanitarnih operacija u UN: Gaza je postala nenastanjiiva, pokazalo se ono najgore u ljudima

Izvor: Radio 021, 05.Jan.2024

Gaza je "nenastanjiva" tri meseca posle užasavajućih napada Hamasa na Izrael - ocenio je šef humanitarnih operacija UN Martin Grifits i upozorio da je zdravstvena situacija katastrofalna.

Nastavak na Radio 021...

Šef UN za humanitarne poslove: Gaza je postala nenastanjiiva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2024, 04:40

Šef UN za humanitarna pitanja Martin Grifits izjavio je danas da je Pojas Gaze postao "nenastanjiv", tri meseca nakon napada Hamasa na Izrael.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.