Izvor: B92, 12.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE: Barem jedna država priznala

Strazbur -- Bar jedna evropska država priznala je da je stranim agentima predala osumnjičene za terorizam.

Ovo je danas saopštio Savet Evrope navodeći primere jasnih kršenja ljudskih prava. Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis odbio je da kaže koje su od 46 zemalja članica tajno prebacivale osumnjičene i izjavio da vlasti država ili Evropski sud za ljudska prava treba da preduzmu dalju akciju.

U novembru prošle godine Dejvis je dao drzavama-članicama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saveta Evrope tromesečni rok za informacije koje se odnose na sumnje da je američka CIA širom Evrope vodila mrežu tajnih zatvora za osumnjičene pripadnike Al kaide.

On je tada zatražio i da objave sve detalje koje poseduju o tajnim letovima CIA širom Evrope kojima su zatvorenici navodno prebacivani u zatvore u trećim zemljama gde su bili pod torturom i zlostavljani, što je poznato kao predaja ili izručenje.

"U ovom momentu nisam u poziciji da idem u detalje, ali primili smo zvanično priznanje o 'predaji' pojedinaca stranim zvaničnicima" na načine koji su izvrgli ruglu Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i druge pravne standarde, dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.