SAD isporučile Peruu bivšeg predsednika Toleda

Izvor: B92, 23.Apr.2023, 22:11

SAD isporučile Peruu bivšeg predsednika Toleda

Lima -- Bivši predsednik Perua Alehandro Toledo stigao je u Peru iz SAD, koje su ga izručile vlastima u Limi zbog optužbi za primanje više desetina miliona dolara mita.

Toledo je tako postao treći bivši lider te južnoameričke države koji je završio u zatvoru, preneo je Rojters.

Toledo će biti u pritvoru 18 meseci do suđenja, u kazneno-popravnom domu pored prestonice Lime. Bivši predsednici Alberto Fudžimori i Pedro Kastiljo su u istom zatvoru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Navodeći zdravstvene razloge, Toledov advokat je rekao novinarima da će tražiti dozvolu za njega da bude u kućnom pritvoru.

Toledo je bio predsednik između 2001. i 2006. godine, a predao se u petak američkim vlastima i danas je isporučen Limi.

Vlasti ga terete da je primio 35 miliona dolara mita od brazilske građevinske kompanije "Oderbreht", a da im je zauzvrat omogućio da dobiju radove na izgradnji auto-puta.

On je negirao optužbe za korupciju, a u optužbama se navodi i da je prao novac.

Tužilaštvo je za Toleda zatražilo zatvorsku kaznu od 20 godina.

Toledo je bio begunac, nekoliko godina je bio u SAD, i bio tamo do danas, jer je američki sud u petak odbacio njegovu poslednju žalbu za isporučenje Peruu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.