S. Koreja testirala h-bombu, pet puta jaču od one bačene na Nagasaki

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2017, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S. Koreja testirala h-bombu, pet puta jaču od one bačene na Nagasaki

Severna Koreja potvrdila je danas da je testirala hidrogensku bombu namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu, objavila je državna televizija navodeći da je reč o velikom uspehu.

Testiranje hidrogenske bombe koje je naložio lider Kim Džon Un, predstavlja "kompletan uspeh" i "značajan" korak u kompletiranju programa nuklearnog oružja Severne Koreje, prenosi Rojters.

Objava je usledila nekoliko sati posle dva potresa izazvana nuklearnom detonacijom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Hidrogenska bomba koju je danas testirala Severna Koreja pet puta je snažnija od one bačene na Nagasaki 9. avgusta 1945. godine kada je poginulo 74.000 ljudi, piše danas BBC.

Ovo je prva nuklearna proba otkad je Donald Tramp predsednik SAD, i sada se postavlja pitanje kako će reagovati.

On je pre nekoliko nedelja zapretio Severnoj Koreji "vatrom i besom kakav svet još nije video", a nakon toga je napisao da je vojno rešenje problema Severne Koreje "potpuno spremno", prenosi Index.hr.

Tramp: Severna Koreja je odmetnička nacija koja je postala velika pretnja i sramota za Kinu

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da je nuklearna proba Severne Koreje "neprijateljska i opasna" po SAD.

"Severna Koreja izvela je veliku nuklearnu probu. Njihove reči i akcije nastavljaju da budu veoma neprijateljske i opasne po SAD. Severna Koreja je odmetnička nacija koja je postala velika pretnja i sramota za Kinu koja pokušava da pomogne, ali sa malo uspeha", napisao je Tramp na Tviteru.

Severna Koreja izvela je danas probu hidrogenske bombe, pet puta jače od one bačene na Nagasaki, čija detonacija je izazvala dva potresa sa Korejskom poluostrvu.

Mogerini: Pjongjang da napusti nuklearno oružje

Evropska unija osudila je nuklarnu probu Severne Koreje kao neprihvatljivu provokaciju poručivši da Pjongjang mora da obustavi svoje nuklearne aktivnosti.

Današnje testiranje hidrogenske bombe predstavlja "veliku provokaciju, ozbiljnu pretnju regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti kao i ogroman izazov za globalni režim oružja za masovno uništenje, navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

"Poruka Evropske unije je jasna: DNRK mora da napusti svoje nuklearno oružje, oružje masovnog uništenja i programe balističkih raketa u potpunosti, na proverljiv i ireverzibilan način i odmah obustavi slične aktivnosti", poručila je ona.

Pjongjang mora da se angažuje u kredibilnom dijalogu sa ciljem potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva i punoj primeni relevantnih rezolucija SB UN.

"Denuklearizacija Korejskog poluostrva može da se ostvari samo mirnim putem, u interesu svih Korejanaca, svih u regionu, kao i celom svetu", navela je ona.

Mogerini je dodala da će EU zauzeti čvrst stav ovim povodom, kao i da će svoje akcije tesno koordinisati sa odluka SB UN.

Rusija i Kina osudile nuklaernu probu S.Koreje, poziv na mir

Rusija je danas osudila Severnu Koreju zbog testiranja hidrogenske bombe istovremeno apelujući na sve aktere da ostanu uzdržani i vrate se dijalogu.

"Najnovije nepoštovanje obaveza relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN i normi međunarodnog prava od strane Pjongjanga zaslužuje najoštriju osudu", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju se navodi da Rusija žali zbog toga što je rukovodstvo Severne Koreje "stvorilo ozbiljnu pretnju" za taj region i upozorava da "nastavak takvog kursa donosi ozbiljne posledice za Pjongjang", prenosi AFP.

U ovim uslovima, kako se navodi, imperativ je zadržati smirenost i uzdržavati se od svake akcije koje bi dovela do dalje eskalacije tenzija.

"Pozivamo sve zainteresovane strane da se odmah vrate dijalogu i pregovorima kao jedinom mogućem načinu za rešavanje problema Korejskog poluostrva", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je danas od Severne Koreje da obustavi svoje, kako se navodi, "pogrešne" akcije nakon što je Pjongjang uspešno testirao unapređenu hidrogensku bombu.

Ministarstvo navodi u saopštenju na svom sajtu da se Kina žestoko protivi i snažno osuđuje akcije Severne Koreje, prenosi Rojters.

Peking takođe poziva Pjongjang da poštuje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kina započela vanredna kontrolu radijacije na granici sa S. Korejom, Rusija saopštava da je radijacija na dalekom istoku na normalnom nivou

Kineska Agencija za nuklearnu bezbednost saopštila je danas da je započela vanrednu kontrolu nivoa radijacije duž granice sa Severnom Korejom nakon što je ta zemlja izvela šestu nuklearnu probu, prenosi Rojters.

Prethodno su ruski zvaničnici saopštili da je nivo radijacije na dalekom istoku Ruske Federacije na normalnom nivou, nakon što je Severna Koreja navodno testirala hidrogensku bombu.

"Nakon navodnog severnokorejskog testa hidrogenske bombe, nisu detektovani povišeni nivoi pozadinske radijacije u regionu Primorski", saopštilo je lokalno posmatračko državno telo "Primgidromet", navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

"Situacija sa radijacijom je stabilna. Nivo je u normalnom opsegu", piše u saopštenju "Pimgidrometa".

Severna Koreja je danas sebe proglasila termonuklearnom silom, nakon što su sproveli šesti nuklearni test koji je po snazi nadmašio sve prethodne.

Registrovani su potresi duž granice Rusije sa Severnom Korejom, dok su stanovnici grada Vladivostoka takođe osetili podrhtavanja, rekao je za AFP predstavnik "Primgidrometa" Viktor Čulkov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemljotres u Severnoj Koreji: Sumnja se na još jedan NUKLEARNI TEST (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Sep.2017

Sledi važno saopštenje Pjongjanga..Severna Koreja najavila je da će izdati "važno saopštenje" u ponedeljak u 6:30 sati po lokalnom vremenu...Najava o saopštenju dolazi samo nekoliko sati nakon zemljotresa u toj zemlji, za koji se sumnja da je izazvan još jednim nuklearnim testom...Zemljotres jačine...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Zemljotres u HR, Slavonce probudilo tutnjanje

Izvor: B92, 03.Sep.2017

Zagreb -- Seizmološki zavod Hrvatske registrovao je jutros umeren potres jačine 3.2 stepena Rihterove skale čiji je epicentar bio kod Đakova...Epicentar potresa, koji je zabeležen jutros u 4.55 minuta, bio devet kilometara od Piškorevca na dubini od 10 kilometara...Kako prenosi Index.hr, brojni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.