Rat polova u austrijskom parlamentu

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jul.2011, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rat" polova u austrijskom parlamentu

Na potpuno neverovatan način austrijski parlament je završio rad, tako što je višečasovnom "muškom" raspravom o svemu i svačemu, opstruisana "ženska" izmena teksta državne himne.

Poslanici Narodne partije Austrije (OVP) maratonskim govorima koji su juče trajali sve do večernjih sati, sprečili su da na dnevni red dospe zahtev za izmenu teksta himne Austrije koji su inicirali žene iz redova te stranke. Podržale su ih i koleginice iz Socijaldemokratske partije (SPO) i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Zelenih.

Poslanički klub OVP uspešno je sprečio da njena članica Marija Rauh-Kalat iznese ovaj predlog pred poslanike, time što su se za govorničkim pultom smenjivali muški poslanici ove stranke govoreći o raznim temama.

Beskrajni govori su, naime, držani na nebitne teme, kao što su veštačko sladivo "stevia", ili držanje svinja, o čemu je govorio Ervin Rasinger, portparol za zdravstvena pitanja OVP, koji je "potrošio" i poslednje sekunde govora ove stranke.

U sprečavanju svoje koleginice da izađe za govornicu i predstavi svoj zahtev on je, verovatno umoran od jednonedeljnog teškog rada parlamenta, tokom kojeg je usvojeno mnoštvo zakona, pravio i greške.

Tako se zalagao za "nacionalni plan samoubistva", umesto da govori o planu za prevenciju samoubistva. Tako Rauh-Kalatovoj, koja je prvi put ušla u skupštinske klupe 1983, nije preostala ni jedna minuta za okončanje svoje dugogodišnje karijere obraćanjem poslanicima, pošto se povlači iz skupštine.

Inače zahtev koje su žene želele da podnesu predviđa da se izvrše izmene u tekstu himne, i to u delu "Domovina velikih sinova", kako bi ubuduće glasilo "domovina velikih sinova i ćerki". Pošto zahtev nije mogao biti obrazložen tokom zasedanja, žene iz više partija predale su ga odboru za ustavna pitanja, gde će od jeseni biti na dnevnom redu.

Bivša ministarka Rauh-Kalat, koja nije mogla da se obrati poslanicima, podelila je pisani govor, i nije želela da se izjašnjava o ponašanju svojih partijskih "drugova".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.