RAT KINE I AMERIKE

Izvor: Kurir, 05.Okt.2011, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAT KINE I AMERIKE

PEKING - Lupili šakom o sto! Kina je juče upozorila SAD da će, ukoliko Kongres prihvati nacrt zakona kojim bi se zadao direktan udarac kineskom izvozu, ove dve zemlje stupiti u trgovinski rat!

PEKING - Lupili šakom o sto!

Kina je juče upozorila SAD da će, ukoliko Kongres prihvati nacrt zakona kojim bi se zadao direktan udarac kineskom izvozu, ove dve zemlje stupiti u trgovinski rat!

Podsetimo, tekst zakona koji su predložili američki senatori zapravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je inicijativa da američko ministarstvo finansija optuži Peking zbog manipulisanja svojom valutom i samim tim otvori vrata zahtevu američkih preduzeća za dodatno carinjenje kineskih proizvoda.

„Potpuno je jasno da je prozivanje Kine zbog manipulisanja vrednošću juana samo jeftin izgovor na koji se pozivaju neki u Vašingtonu kako bi objavili protekcionistički rat“, saopštila je kineska novinska agencija Sinhua.

Čajna dejli piše da je od 2005. godine, kad je Kina počela reformu deviznog režima, juan ojačao za više od 20 odsto prema dolaru, ali američki deficit u trgovini s Kinom i dalje raste.

Prošlog četvrtka kineski ministar spoljnih poslova je u ime svoje zemlje izrazio nadu da „američki zastupnici neće narušiti američko-kineske veze i da će preispitati svoju odluku o glasanju o nacrtu zakona“.

Zašto su Ameri ljuti

Sjedinjene Države već duže vreme optužuju Kinu da veštačkim putem smanjuje vrednost juana u odnosu na dolar, što kineske proizvode čini mnogo jeftinijim u odnosu na domaće proizvode u SAD. Kineski suficit u trgovini sa SAD prošle godine iznosio je 181 milijardu dolara, oko 25 odsto više nego 2009. godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.