Kina: SAD izazivaju trgovinski rat

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: SAD izazivaju trgovinski rat

Peking -- Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da se "odlučno protivi" nacrtu zakona za koji se zalaže američki Senat.

Zakonom bi bilo omogućeno da SAD uvodi kaznene carine na uvoz iz zemalja sa veštački potcenjenim valutama.

Zvanični Peking je upozorio da bi takav propis, ukoliko se konačno usvoji, imao negativne posledice po obe strane.

Senatori su u ponedeljak glasali za otvaranje jednonedeljne debate o "Zakonu o reformi nadgledanja valutnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kurseva 2011", kojim bi se vladi dozvolilo da uvodi dodatne carine na proizvode iz zemalja koje subvencionišu izvoz putem potcenjivanja kurseva svojih valuta.

U saopštenju, postavljenom na zvaničnom sajtu kineske vlade, portparol ministarstva spoljnih poslova Ma Džaosu je ukazao da taj potez Senata "ozbiljno narušava propise Svetske trgovinske organizacije i ozbiljno remeti kinesko-američke trgovinske i ekonomske odnose".

Ma je upozorio SAD da ne "politizuju" valutno pitanje i ukazao da SAD koriste takozvanu "valutnu neuravnoteženost" kao izgovor za uvođenje protekcionističkih trgovinskih mera koje narušavaju globalne trgovinske propise.

On je ponovio stav vlade u Pekingu da će nastaviti sa postepenom reformom svoje valutne politike i "jačati fleksibilnost kursa renminbija", kako u Kini još zovu juan. Kina je ponovo negirala tvrdnje SAD da potcenjena vrednost juana nanosi štetu američkoj ekonomiji.

"Jasno je da kurs renminbija nije uzrok kinesko-američkih trgovinskih neuravnoteženosti", rekao je Ma.

Centralna banka Kine je takođe kritikovala taj američki predlog zakona, ukazavši da on ne rešava postojeće probleme u američkoj ekonomiji.

"Zakon o juanu za koji se zalaže američki Senat neće rešiti njihove probleme, uključujući nedovoljnu štednju, visok trgovinski deficit i visoku stopu nezaposlenosti, ali bi mogao da ozbiljno našteti celokupnom progresu kineske reforme režima valutnih kurseva i takođe bi mogao da dovede do trgovinskog rata koji ne bismo želeli da vidimo", navedeno je saopštenju kineske centralne banke.

U međuvremenu je i kinesko ministarstvo trgovine upozorilo da bi bilo kakav potez SAD koji bi podstakao jačanje juana podrio zajedničke napore za oživljavanje svetskog ekonomskog rasta.

Čajna dejli: Problemi "kod kuće", ne u Kini

Neki američki zakonodavci za brojne probleme "kod kuće" ponovo nastoje da okrive kinesku valutu, piše Čajna dejli koji im savetuje da se pozabave pravim uzrocima američkih ekonomskih nedaća i dodaje da bi usvajanje zakona protiv juana podstaklo trgovinski rat i novi talas protekcionizma. Takođe nije fer, a ni mudro, da Kina bude "žrtveni jarac" zbog ekonomskih problema koje su SAD same napravile, navodi se u tekstu i dodaje da je i Obamina administracija je upozorila da bi taj propis vodio razornom trgovinskom ratu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RAT KINE I AMERIKE

Izvor: Kurir, 05.Okt.2011

PEKING - Lupili šakom o sto! Kina je juče upozorila SAD da će, ukoliko Kongres prihvati nacrt zakona kojim bi se zadao direktan udarac kineskom izvozu, ove dve zemlje stupiti u trgovinski rat!..PEKING - Lupili šakom o sto!..Kina je juče upozorila SAD da će, ukoliko Kongres prihvati nacrt zakona...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.