Izvor: B92, 11.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puno ljudi radi pod prinudom

Berlin -- Širom sveta 12,3 miliona muškaraca, žena i dece radi pod prinudom u ropskim uslovima; u Nemačkoj ima oko 15.000 prinudnih radnika.

To je rezultat istraživanja koje je sprovela Međunarodna organizacija za rad (ILO). Predstavnici te podorganizacije Ujedinjenih nacija su u Berlinu predstavili izveštaj o prinudnom radu, u kojem se navodi da u teškim i neljudskim uslovima najviše osoba radi u građevinarstvu, poljoprivredi i ugostiteljstvu i kao posluga u privatnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaćinstvima.

Međutim, najviše prinudnog rada ima, kako se navodi u istraživanju, u "seks-industriji". Najveći broj takvih prinudnih radnika, prema navodima ILO, postoji u zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Deo istraživanja koji se odnosi na Nemačku napravljen je na osnovu statistika policije. Reč je o ljudima koji ilegalno ulaze u Nemačku uz lažna obećanja svojih kasnijih izrabljivača da će im obezbediti dobre poslove. Potom ti ljudi, pretežno bez ikakvih dokumenata, pod pretnjom nasiljem, završe u prostituciji, ali i u privatnim domaćinstvima, na gradilištima ili u poljoprivredi. Žrtve se obično ne usuđuju da prijave "poslodavce" u strahu od kazni zbog ilegalnog boravka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.