Izvor: RTS, 22.Jan.2021, 09:40

Prvi Afroamerikanac ministar odbrane SAD, bivši komandant vojske na Bliskom istoku

Novi ministar odbrane u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena biće general u penziji Lojd Džej Ostin, koji je bio komandant američkih snaga na Bliskom istoku za vreme predsednika Baraka Obame i on je prvi Afroamerikanac na toj funkciji.
Kongres pod kontrolom demokrata bez problema je usvojio odluku potrebnu da se Ostin potvrdi za ministra odbrane, što je prva odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koju će novi predsednik pretvoriti u zakon. Nakon toga i Senat je glasanjem potvrdi tu odluku.

Ostin, s vojnom karijerom dugom 41 godinu, obećao je da će se okružiti kvalifikovanim civilima i uključiti ih u političke odluke. Rekao je da je skoro čitav život proveo posvećen principu civilne kontrole nad vojskom.
On je rekao i da razume zašto su neki doveli u pitanje postavljanje nedavno penzionisanog generala na čelo Ministarstva odbrane, a veliki deo njegovih aktivnosti ove nedelje, uključujući i izjave na saslušanju u utorak u Senatu, bio je na ubeđivanju članova Kongresa da sebe doživljava kao civila, a ne kao generala.
Ostin je diplomirao na američkoj Vojnoj akademiji Vest Point 1975. godine, služio je 2012. godine kao prvi Afroamerikanac zamenik načelnika Generalštaba vojske, a godinu dana kasnije preuzeo je vođenje Centralne komande na Bliskom istoku, navodi agencija.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BAJDEN IZABRAO NOVOG MINISTRA ODBRANE: Penzionisani general je prošao sito i rešeto, ekspert je za Bliski istok

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2021

Vodio je Centralnu komandu na Bliskom istoku..Novi ministar odbrane u administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena biće general u penziji Lojd Džej Ostin, koji je bio komandant američkih snaga na Bliskom istoku za vreme predsednika Baraka Obame i on je prvi Afroamerikanac na toj funkciji...Kongres...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.