Protest opozicije bez incidenata

Izvor: B92, 29.Dec.2012, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest opozicije bez incidenata

Skoplje -- Protest makedonske opozicije protiv vlasti, koji je okupio više od 10.000 građana ispred zgrade vladajuće VMRO DPMNE, završen je bez incidenata.

Makedonska opozicija već četiri noći uzastopno blokira saobraćaj u Skoplju, a današnji protest će, kako je najavljeno, biti poslednji u ovoj godini.

Na protestu su govorili lideri nekoliko opozicionih stranaka, među kojima i lider najuticajnije SDSM Branko Crvenkovski i bivši predsednik parlamenta Stojan Andov, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poručivši da će od Nove godine ulice i trgovi biti njihov dom.

Sve vreme protesta građani su skandirali "otpor" optužujući vlast da je "privatizovala državu" i da radi samo u korist vlastitih interesa.

"Narod kaže: Gde god bio pre i nakon za Božić treba da si kod kuće. A mi ćemo od srede biti na svakodnevnim protestima u svim gradovima Makedonije gde ćemo održavati otvoreni parlament", rekao je Crvenkovski.

On je kazao da je vlast naterala opoziciju da se pokrene.

"Pitaju nas zašto ne protestujemo ispred zgrade parlamenta ili ispred zgrade vlade. Pa, mi već sedam godina nemamo ni vladu ni premijera. Ako želite dobiti posao, morate položiti zakletvu u ovoj zgradi iz koje se kontroliše sve, pa i mediji. Ostala je još samo opozicija koja se protivi privatizaciji cele države", kazao je Crvenkovski.

Imali smo, dodao je, dve opcije - da ćutimo ili da se pokrenemo, da se izborimo za našu slobodu, za našu budućnost i demokratiju. Trećeg nema, naveo je on i pozvao sve one koji sede kod kuće da im se pridruže.

On je poručio i da je vlast sve stavila po svoju šapu - medije, državne institucije, sindikate, privredne komore i da im je opozicija ostala kao jedina prepreka.

Crvenkovski je rekao da je državni budžet donesen na "mafijaški, siledžijski i kriminalan način, bez poštovanja procedure što je smrt za demokratiju i parlament.

I pored toga što je bilo najavljeno da će nakon protesta uslediti ulični marš, učesnici su se razišli.

Protest je obezbeđivao veliki broj pripadnika policije iz redovnog sastava i Jedinice za brzo delovanje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest opozicije u Skoplju, grad nadleću helikopteri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2012

SKOPLJE -..U Skoplju je, ispred zgrade vladajuće stranke VMRO-DPMNE počeo je protest opozicije...Protestnu šetnju ulicama glavnog grada obezbeđuje veliki broj policajaca, a Skoplje nadleću i o policijski helikopteri...Makedonska opozicija već četiri noći uzastopno blokira saobraćaj u makedonskom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Protesti u Skoplju: Opozicija formira narodne parlamente

Izvor: SandzakPress.net, 29.Dec.2012

Makedonija – Vladajuća VMRO-DPMNE optužena da “privatizuje zemlju”, najavljen nastavak masovnih protesta nakon Nove godine Unija socijaldemokrata Makeodnije (SDSM) i njeni koalicioni partneri na današnjim protestima održanim u centru Skoplja ispred zgrade vladajuće partije VMRO-DPMNE okupili...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.