Policajac optužen za ubistvo Džordža Flojda pušten uz kauciju od milion dolara

Izvor: VOA, 07.Okt.2020, 20:38

Policajac optužen za ubistvo Džordža Flojda pušten uz kauciju od milion dolara

Bivši policajac iz Minesote Derek Čovin, optužen za ubistvo Džordža Flojda, pušten je da se brani sa slobode uz kauciju od milion dolara. Prema sudskim dokumentima, Čovin je položio kauciju od milion dolara, a Sekretarijat za izvršenje kazni je potvrdio da on više nije u Oak Park Hajtsu, gde je bio pritvoren. Kaucija za Šovina je bila ugovorena u junu na 1, 25 miliona ili milion dolara, uz uslove. Jedan od njih je obaveza da će se pojavljivati pred sudom. Zabranjeno mu je da se bavi poslovima koji imaju veze sa obezbeđenjem, da nosi oružje i da kontaktira porodicu Džorža Flojda. Flojd je preminuo 25. maja pošto mu je Čovin držao koleno na vratu 8 minuta i 46 sekundi, tokom privođenja zbog pokušaja da u prodavnici plati falsifikovanom novčanicom od 20 dolara. Trojica policajaca koja su učestvovala u incidentu - Tomas Lejn, Aleksandar Kueng i Tou Tao - optuženi su za saučesništvo u ubistvu drugog stepena. Oni su položili kauciju ranije od 750 hiljada dolara i čekaju na suđenje sa slobode. Bilo je planirano da se sva četvorica pojave pred sudom u martu, ali se razmatra da im se sudi pojedinačno. Tek treba da se odredi gde će se održati suđenje. Šovinovi advokati tvrde da je uzrok Flojdove smrti visok nivo fentanila i metamfetamina u organizmu. Flojd je takođe bio pozitivan na Kovid 19.    Ako se dokažu optužbe, Šovin bi mogaoi da bude osuđen na 40 godina u zatvoru, prema Njujork Tajmsu.  U krivičnoj prijavi protiv Čovina piše da je koleno na njegovom vratu držao ukupno skoro tri minuta pošto je Flojd prestao da se pomera i govori, javio je Asošijeted pres. Opisano je da je Flojda jedan od policajaca držao za leđa, a drugi za noge – dok je Čovin postavio svoje koleno na njegovu glavu i područje vrata. Kada je jedan od policajaca ukazao da je zabrinut i upitao da li je potrebno Džordža Flojda, koji je bio vezan lisicama pomeriti na stranu, Čovin se sa time nije saglasio. U prijavi je navedeno da je Flojd pružao otpor policajcima koji su pokušavali da ga smeste u patrolna kola – a u jednom momentu našao se na zemlji licem okrenutim prema podlozi. Smrt Džordža Flojda je pokrenula proteste i nerede širom Amerike.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Američki policajac optužen za ubistvo Džordža Flojda pušten da se brani sa slobode

Izvor: Beta, 07.Okt.2020

Bivši američki policajac Derek Čovin, optužen za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, pušten je da se brani sa slobode, uz kauciju od milion dolara.Ubistvo Flojda tokom privodjenja u Mineapolisu 25. maja, kada mu je Čovin kolenom pritiskao vrat 8 minuta i 46 sekundi, podstaklo je masovne proteste...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.