PORODICA ŠIPTARSKOG TERORISTE TVRDI DA JE SAMI NEVIN

Izvor: Kurir, 10.Jan.2012, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PORODICA ŠIPTARSKOG TERORISTE TVRDI DA JE SAMI NEVIN

Na pitanje kako tumači video snimke koje ima FBI, na kojima se vidi Sami Osmakac kako govori o planiranim terorističkim napadima, njegov brat kaže da ne veruje u te trake

TAMPA - Porodica Samija Osmakaca, kosovskog Albanca koji je osumnjičen za planiranje terorističkih napada na Floridi, tvrdi da je on nevin i da je ceo slučaj protiv njega namešten samo zato što je musliman. Kako javljaju mediji na Floridi, njegova porodica je 2000. godine sa Kosova došla da živi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Ameriku, gde su dobili državljanstvo SAD.

"Nije u redu, žele da ga strpaju u zatvor samo zato što je musliman. Nikada nam nije pričao ni o kakvom terorizmu. Sve je to izmišljeno", tvrdi njegov brat Avni Osmakac za lokalnu Foks 13 televiziju iz Tampe. Samijeva porodica kaže da je on bio religiozan, ali da nije imao ekstremističke stavove.

Na pitanje kako tumači video snimke koje ima FBI i na kojima se vidi Sami Osmakac kako govori o planiranim terorističkim napadima, njegov brat kaže da ne veruje u te trake.

"Voleo bih da vidim te trake, zato što ne verujem da postoje. On nije imao para, otac mu je davao novac samo da ode do džamije u Tampi, pa se pitam odakle mu 500 dolara da plati kao prvu ratu za oružje", navodi Avni Osmakac.

Foks 13 Njuz su razgovarale i sa ocem Aslanom Osmakcem, za koga navode da jako slabo govori engleski, i on im je kratko rekao da Sami nije imao posao, pa tako ni novac za oružje. "Ja sam mu davao 10 dolara da kupi benzin", kazao je otac osumnjičenog kosovskog Albanca.

Televizija navodi da je porodica Osmakac nakon preseljenja sa Kosova 2000. godine otvorila pekaru "Balkan Food Store and Bakery" koja i danas radi. Jedan od komšija Deni Bolin, koji drži frizerski salon pored pekare, kaže da je porodica Osmakac bila vredna i dobra, ali da je oduvek smatrao da sin Sami može da pravi nevolje.

"Nisam bio iznenađen kad sam čuo ove optužbe. Plašio me je, jednom sam ga šišao, kada je počeo dugu tiradu Kuranu. Izgledalo mi je kao da ima talibanski pogled na svet", ispričao je Bolin za televiziju sa Floride. Kako navodi porodica osumnjičenog, Sami je planirao da se preseli u Meku u Saudijskoj Arabiji, gde bi učio islam, ali mu to zbog vize nije pošlo za rukom.

Stigao je do Turske, ali je zbog problema sa vizom morao da se vrati kući na Floridu prošlog leta. Na aerodromu je zadržan šest sati prilikom dolaska u SAD, navodi brat Avni. Sami Osmakac je početkom prošle decenije napustio redovno pohađanje srednje škole, da bi naknadno dobio srednjoškolsku diplomu polaganjem testova. U slučaju da bude osuđen samo po jednoj tački optužnice, ovom naturalizovanom Amerikancu poreklom sa Kosova preti kazna doživotnog zatvora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.