Odobrena upotreba Džonson i Džonson vakcine - treće u SAD

Izvor: VOA, 28.Feb.2021, 01:54

Odobrena upotreba "Džonson i Džonson" vakcine - treće u SAD

Savetodavna komisija američkih Centrala za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u nedelju je jednoglasno glasala da preporuči vakcinu kompanije "Džonson i Džonson" za široku upotrebu, dan pošto je Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila hitnu upotrebu vakcine za koju je potrebna samo jedna doza umesto dve. Time su Sjedinjene Države dobile treću vakcinu protiv Kovida 19 koja je odobrena za odrasle, 18 godina i starije. Zdravstveni eksperti željno su iščekivali opciju koja predviđa jednu dozu da bi ubrzali vakcinaciju, dok pokušavaju da suzbiju virus koji je odneo više od 510.000 života u Americi i već ima zabrinjavajuće mutacije. FDA je saopštila da "Džonson i Džonson" vakcina nudi snažnu zaštitu protiv najvažnijih stvari: teških slučajeva bolesti, hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Jedna doza je 85 odsto delotvorna protiv najtežih slučajeva Kovida 19, pokazalo je veliko istraživanje sprovedeno na tri kontinenta. Zaštita je snažna i u zemljama kao što je Južnoafrička Republika, gde se širi soj koronavirusa koji najviše zabrinjava. Predsednik SAD Džo Bajden pozdravio je vest da je FDA odobrila upotrebu treće vakcine, ali i upozorio Amerikance da i dalje poštuju mere za suzbijanje koronavirusa. "Iako slavimo današnje vesti, pozivam sve Amerikance da i dalje peru ruke, drže socijalnu distancu i nose maske. Kao što sam rekao više puta, situacija će se verovatno pogoršati ponovo kako se šire novi sojevi", naveo jee Bajden. "Što imamo više vakcina koje su veoma delotvorne, to bolje", rekao je vodeći američki ekspert za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči uoči odluke FDA. Isporuka nekoliko miliona doza, koje će biti podeljene među američkim državama, mogla da bi da počne već u ponedeljak. Očekuje se da "Džonson i Džonson" isporuči 20 miliona doza u SAD do kraja marta, i 100 miliona do leta. Kompanija je zatražila odobrenje hitne upotrebe vakcine u Evropi i u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), a planira da do kraja godine proizvede oko milijardu doza globalno. Bahrein je u četvrtak prvi odobrio upotrebu "Džonson i Džonson" vakcine. Vakcina kompanije "Džonson i Džonson" može se skladištiti u frižiderima široke namene što olakšava njenu distribuciju u odnosu na vakcine kompanija “Fajzer/Bajontek“ ili „Moderna“ koje je potrebno čuvati zamrznute na niskim temperaturama.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ODOBRENA VAKCINA DŽONSON I DŽONSON: "Vidimo svetlost na kraju tunela"

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2021

Vakcina Džonson i Džonson odobrena za upotrebu u SAD-u..Američka administracija odobrila je primenu vakcine kompanije Džonson i Džonson koja se primenjuje u jednoj dozi i tako omogućila da se vakcinišu milioni Amerikanaca, a vakcina ove farmaceutske kompanije usmeri i na regulatorna tela u drugim...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

U Americi ODOBRENA još jedna vakcina protiv korona virusa: Daje se u JEDNOJ DOZI

Izvor: Blic, 28.Feb.2021

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je u subotu vakcinu protiv korona virusa kompanije "Džonson i Džonson", piše CNN.

Nastavak na Blic...

Korona virus i vakcine: Amerika odobrila Džonson&Džonson vakcinu protiv Kovida-19 u jednoj dozi

Izvor: Danas, 28.Feb.2021

Getty Images Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) zvanično je odobrila Džonson&Džonson vakcinu protiv korona virusa u jednoj dozi. Ova vakcina trebalo bi da bude jeftinija alternitava u odnosu na cepiva kompanija Fajzer i Moderna, pošto može da se skladišti u frižideru, a ne u zamrzivaču....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.