OPASNOST IZ DUBINE Očekuju nas MEGAZEMLJOTRESI koji ruše sve pred sobom

Izvor: Blic, 20.Apr.2016, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPASNOST IZ DUBINE Očekuju nas MEGAZEMLJOTRESI koji ruše sve pred sobom

Razarući zemljoters jačine 7,8 stepeni Rihtera koji je pre tri dana odneo više od 400 života mogao bi da bude samo prvi u nizu tako jakih potres, upozoravaju seizmolozi.

Svakodnevno pomeranje tla nije ništa neuobičajeno, ali ono zbog čega su naučnici zabrinuti jeste što se za svega nedelju dana dogodilo nekoliko zemljotresa jačih od pet stepeni Rihterove skale. Dodatan razlog za brigu je i to što su se svi ti potresi dogodili u pacifičkom području.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
413 MRTVIH I 2.500 POVREĐENIH Novi bilans razornog zemljotresa u Ekvadoru

Upravo zbog takve situacije, seizmolog Rodžer Bilham tvrdi da bi uskoro svet mogao da se suoči sa još većim razaranjima. Prema njegovim tvrdnjama, očekuje nas bar četiri velika zemljotresa, snage osam stepeni po Rihteru.

- Ako se ne dogode u sledećih nekoliko sedmica, verovatno je da će nas u budućnosti pogoditi još strašniji, kataklizmički zemljotresi - upozorava seizmolog Rodžer Bilham sa Univerziteta Kolorado.

Strah da bi ovako ovako jaki zemljotresi mogli da se dogode u budućnosti postoje i u Japanu. Deo sveta u kome se Japan nalazi poznat je kao trusno prodručje gde zemljotresi nisu retkost.

Tokom poslednjih nedelju dana, tlo je u Japanu podrhtavalo gotovo svakodnevno, a sezmolozi su izmerili potrese jačine između 4.5 i 7.3 stepeni Rihtera. Pre pet godina, ovu zemlju pogodio je tako jak zemljotres da je izazvao cunami u kome je poginulo više od 15.000.

Pročitajte još:

Da zaista postoji opasnost da se kataklizmične scene ponove upozoravaju iz Japanske meterološke agancije koji tvrde da su šanse da se zemljotrersi jačine preko 8 stepeni Rihtera dogode čak 70 odsto.

Još pesimistilniju prognozu izneli su naučnici sa univerziteta u Tokiju čije procene zapravo ne ostavljaju mogućnost da do megazemljotresa ne dođe.

Oni tvde da je 98 odsto šansi da se tako jak potres dogodi u skorije vreme, a svoje procene zasnivaju na mogućnosti da se pomere tektonske ploče koje se nalaze nedaleko od epicentra zemljotresa koji je pre godinu dana pogodio Nepal. U potresu jačine 8 stepeni Rihtera, poginulo je 8.000 ljudi i načinjena velika materijalna šteta.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.