Izvor: B92, 28.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napolitano: Ne sledite Kosovo

Rim -- Italijanski predsednik Đorđo Napolitano poručio je italijanskom regionu Alto Adiđe (Južni Tirol), naseljenog Nemcima, da ne preteruje u zahtevima za većom autonomijom.

"Specijalna autonomija koju vi ovde uživate je mnogo bolje i delotvornije rešenje od stvaranja monoetničkih državica u kojima su manjine izložene mnogo većim rizicima", izjavio je Napolitano, kako je prenela agencija ANSA, u Bolcanu, glavnom gradu regiona Alto Adiđe.

"Ne smemo se zavaravati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << onim što se dešava drugde", dodao je italijanski predsednik, precizirajući da konkretno misli na Kosovo.

On je rekao da stvaranje monoetničkih minidržava poput Kosova sadrži rizik "negiranja zajedničkog života više etničkih grupa".

"Mislim da je to izvrtanje principa samoopredljenja", naglasio je Napolitano.

Region Alto Adiđe, koju Austrijanci i Nemci zovu Južni Tirol, vekovima je bio u sastavu Austrije - sve do 1919. godine, kada ga je Austrija, poražena u Prvom svetskom ratu, izgubila u korist Italije, koja je u tom ratu učestvovala na strani sila Antante.

Region je dugo bio "jabuka razdora" u odnosima Italije i Austrije - sve do 1971. godine, kada su, posredstvom Ujedinjenih nacija, dve zemlje postigle nov sporazum u kojem je istaknuto da će svi budući sporovi biti rešavani pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, da će region dobiti širu autonomiju u Italiji i da se Austrija neće više mešati u unutrašnje prilike zemlje i regiona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.