Oseća se panika kod Kolinde

Izvor: B92, 05.Avg.2019, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oseća se panika kod Kolinde"

U Hrvatskoj ne jenjavaju reagovanja na odluku predsednice Kolinde Gabar Kitarović da kandidaturu za 2. predsednički mandat objavi u Kninu, na godišnjicu Oluje.

Grabar Kitarović je objavila kandidaturi na obeležavaju godišnjice vojno policijske akcije "Oluja", iako je mesecima javnost ubeđivala u suprotno.

Splitska Slobodna Dalmacija tim povodom piše da je "vrag definitivno odneo šalu".

Predsednica se, kažu, popela na Kninsku tvrđavu i, okružena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svitom admirala, ratnih komandanata i novinara, bez pardona objavila da je "danas tu kao predsednica" i da će se sledećih pet godina viđati s njima "kao predsednica".

Profesor dr Anđelko Milardović, politikolog splitskog Instituta za evropske i globalizacijske studije, kaže da se "u svemu tome oseća prisustvo panike".

Već mesecima predsednički izbori se za Grabar Kitarović polako, ali sigurno pretvaraju u istinsku noćnu moru, piše splitski dnevnik.

Da stvar bude gora, dodaje, što se kampanja približava, brojke po aktualnu predsednicu sve su gore.

Poslednjih dana dve su vodeće agencije za ispitivanje javnog mnjenja u Hrvatskoj utvrdile da se nešto zabrinjavajuće zbiva za rejtingom Kolinde Grabar Kitarović.

Prošle sedmice IPSOS-ov Crobarometar utvrdio je da aktuelnu predsednicu podržava manje od polovine hrvatskih građana.

Dan pre proslave u Kninu, Cro Demoskop Promocije Plus pokazao je, pak, da je aktualna predsednica "sletela" sa pozicije najpopularnije političarke u zemlji.

Sa tog mesta ju je "izgurao" HDZ-ov premijer Andrej Plenković, koji je očito profitirao u sagi o smeni nekolicine ministra u svom kabinetu.

Milardović ocenjuje da probleme Kolindi Grabar Kitarović nije stvorila ponovna pojava bivšeg SDP-ovog premijera Zorana Milanovića u izbornom ringu, jer smatra da Milanović nema potencijal da ugrozi aktualnu predsednicu.

Njeni problemi su, prema njegovom mišljenju, nastali kada su se birači počeli okretati nezavisnom kandidatu Miroslavu Škori.

Tu su kola krenula nizbrdo. Svojom kninskom najavom kandidature Kolinda Grabar Kitarović zapravo pokušava da spreči da joj Škoro ukrade šou, navodi list.

Opisujući Škora kao "hrvatskog zapatistu", Milardović kaže da se on juče "ukazao u Sinju i svima pokazao da nije virtualna stvarnost, nego realni svet".

Profesor podseća da je Škoro u Sinju objavio propoved o vinogradu koji poslednjih 25 godina proizvodi loše vino i poručio da pod hitno treba promeniti metod obrade vinograda.

"Te poruke jednako razumeju i baba Kata, i intelektualci, i mediji. Zato mu tako dobro i ide", objašnjava Milardović.

Što se pak tiče Kolinde Grabar Kitarović, ona je, tvrdi Milardović, presudila sama sebi.

"Njenu vladavinu nećemo zapamtiti po nekom velikom radu, jer je njeno delovanje ograničeno malim ustavnim ovlašćenjima. Ali ćemo ga pamtiti po izjavama koje je dala, pa ih potom povlačila", naveo je sagovornik Slobodne Dalmacije.

Zbog toga, dodao je, u izbornoj godini, umesto da bude spokojna, ona gubi rejting.

"Taj kopernikanski obrat dogodio se nakon što je prešla u Plenkovićev evropejski, plavosatenski tabor", tvrdi Milardović, koji je, kako se navodi, ne bez ironije, primetio da je predsednica dobila i novog portparola i to "u liku premijera Plenkovića".

"On najavljuje kada će se i kako ona kandidovati. On joj je, uz sve ostale dužnosti koje obavlja, i šef izbornog staba. Što, budimo realni, ozbiljno miriše na jedan prosvećeni tip autoritarizma", zaključio je Milardović, uz napomenu da Plenković, ako se ovi po Grabar Kitarović loši trendovi nastave, u poslednjem trenutku joj može okrenuti leđa.

Jer, njemu je, kaže, više nego ikome drugom važno da ovoga puta ne bude na gubitničkoj strani i da mu se ne dogodi repriza neuspeha sa evropskih izbora.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"VRAG JE ODNEO ŠALU" "Slobodna Dalmacija": Oseća se prisustvo panike kod Grabar Kitarović

Izvor: Blic, 06.Avg.2019, 00:29

U Hrvatskoj ne jenjavaju reagovanja na odluku predsednice Kolinde Gabar Kitarović da kandidaturu za drugi predsednički mandat objavi u Kninu, na obeležavaju godišnjice vojno policijske akcije "Oluja", iako je mesecima javnost ubeđivala u suprotno.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.