SAD poslale sonde da izmere Mesec

Izvor: Blic, 11.Sep.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD poslale sonde da izmere Mesec

Američka svemirska agencija NASA lansirala je u subotu iz Kejp Kanaverala, na Floridi, dve sonde koje treba da naprave mapu unutrašnjosti Meseca da bi se bolje razumelo njegovo nastajanje, te i nastajanje Zemlje.

Sonde, nazvane GRAIL A i B, u svemir je odnela raketa Delta II. GRAIL je skraćenica za "Gravity Recovery and Interior Laboratory".

"Prve indicije kažu da je sve dobro", rekao je Dejvid Liman iz NASA-e.

Kako je i bilo planirano, sat ipo po lansiranju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dve sonde, teške po 200 kilograma, razdvojile su se od rakete.

Lansiranje, planirano za četvrtak, odlagano je dva dana zbog vetra.

Sonde će na odredište stići za tri ipo meseca, pošto pređu četiri miliona kilometara. Trebalo bi da stignu na Mesec oko Nove godine.

Naučnici se nadaju da će pomoću sondi okriti tajne Meseca i da će razumeti kako su se razvijali Mesec, Zemlja i druge stenovite planete.

Od 1957. kada je počelo svemirsko doba, Mesec je bio cilj 109 misija, od kojih je 6, iz programa "Apolo" NASA-e, imalo ljudske posade, a 12 ljudi je hodalo površinom Meseca i donelo na Zemlju 863 kilograma kamenja i prašine koji se još analiziraju.

GRAIL A i B treba da veoma precizno izmere gravitaciju Meseca utvrde raspored njegove mase, debljinu i sastav unutrašnjih slojeva, sve do jezgra Meseca.

"GRAIL je prva misija kojom se utvrđuje unutrašnja struktura Meseca", rekao je ove nedelje Bobi Fogel, jedan od šefova te misije.

Malo se zna o unutrašnjosti Meseca. Prema jednoj studiji objavljenoj proletos u časopisu "Sajens", u dubini Meseca ima vode proporcionalno koliko i u Zemlji.

Po Mariji Zuber, naučnom direktoru Misije GRAIL, tek treba dokazati da li Mesec, slično Zemlji, ima gvozdeno jezgro, ili je ono od drugog materijala.

Obe sonde će biti na istoj, niskoj orbiti oko Meseca. Leteći oko njega na 50-tak kilometara visine, meriće promene gravitacije - zbog neke planine, kratera ili mase ispod površine koju preleću.

Instrumenti na sondama će tačno meriti promene putanje i brzine sondi što će naučici pretvoriti u detaljnu mapu gravitacionog polja Meseca. Merenje gravitacije trajaće 82 dana.

Povezane vesti: Godišnjica čovekovog leta na Mesec Fotografisali se u istoj pozi na istom mestu u razmaku od 30 godina Lansiranje "Diskaverija" odloženo do kraja novembra Iznenađujuća otkrića eksperimenta na Mesecu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD POSLALE SONDE DA IZMERE MESEC

Izvor: Kurir, 11.Sep.2011

VAŠINGTON - Američka svemirska agencija NASA lansirala je u subotu iz Kejp Kanaverala, na Floridi, dve sonde koje treba da naprave mapu unutrašnjosti Meseca da bi se bolje razumelo njegovo nastajanje, te i nastajanje Zemlje..VAŠINGTON - Američka svemirska agencija NASA lansirala je u subotu iz...

Nastavak na Kurir...

Sonde NASA mere Mesec

Izvor: Deutsche Welle, 11.Sep.2011

Američka svemirska agencija NASA lansirala je u subotu (10.9.) iz Kejp Kanaverala, na Floridi, dve sonde koje treba da naprave mapu unutrašnjosti Meseca da bi se bolje razumelo njegovo nastajanje, te i nastajanje Zemlje.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.