Leševi leže na ulicama

Izvor: Glas javnosti, Beta, Tanjug, 16.Maj.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leševi leže na ulicama

BANGKOK - Dvadeset dve osobe su poginule, a 170 ih je povređeno juče, trećeg dana sukoba između vojske i opozicionih demonstranata, koji od 12. marta protestuju tražeći raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih izbora.

Prema rečima izveštača Frans presa, stanovnici glavnog grada su odneli tela troje poginulih u sukobima koja su ostala da leže na ulici. "Rečeno mi je da ima još tela na ulicama, ali ih nisam video", rekao je on. Do novih sukoba je došlo u kvartu koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kontrolišu opozicione antivladine takozvane crvene košulje, u kome do sada nije bilo nereda, prenosi Beta.

Prema izjavi jednog stranog državljanina koji stanuje u tom kvartu, vojska je otvorila vatru na "dvadesetak demonstranata" koji su krenuli prema vojnicima držeći tajlandsku zastavu. On je rekao da su ubijena najmanje četiri muškaraca i jedna žena.

U centru Bangkoka vojnici su pucali na demonstrante koji su palili vozila, posle noći u kojoj su se čule eksplozije granata i sporadična pucnjava. "Mi ćemo nastaviti da se borimo", rekao je Kvančaj Praipana, lider opozicionara - crvenokošuljaša, sledbenika bivšeg premijera Taksina Šinavatre, zbačenog u pučem 2006, koji uglavnom potiču iz siromašnih provincijskih područja.

Taksin je jedini tajlandski premijer koji je na tom položaju ostao čitav mandat i još je veoma popularan u zemlji, iako je osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije i zloupotrebe položaja. On je dobio državljanstvo Crne Gore i sada se nalazi u toj bivšoj jugoslovenskoj republike. Kvančaj je, takođe, pozvao premijera Apisita Vedžadživu da podnese ostavku i preuzme odgovornost za najtežu političku krizu u zemlji u poslednjih 18 godina, javile su agencije. On je kazao da demonstrantima ponestaje hrane, vode i goriva, ali da će sadašnje zalihe biti dovoljne za još nekoliko dana, prenosi Tanjug.

Neki delovi Bangkoka su paralisani zbog krize, a turisti su počeli da zaobilaze Tajland. Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je zabrinutost zbog sve većih tenzija i nasilja i apelovao na sukobljene strane da se vrate dijalogu. Vlada je objavila da će zavesti red u roku od nekoliko dana. Novi talas nasilja usledio je posle pokušaja ubistva odbeglog generala Katije Savasdipola, koji je bio zadužen za bezbednost demonstranata, a koga je vlada označila kao teroristu. U 17 provincija je uvedeno vanredno stanje da bi stanovnici tajlandskih sela bili sprečeni da se priključe antivladinim protestima u prestonici.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.