Kritičari: Samit G7 preskup, nedostaje Putin

Izvor: RTS, 01.Jun.2015, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritičari: Samit G7 preskup, nedostaje Putin

Na račun samita šefova država ili vlada Grupe sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja, bez Rusije, koji će biti održan sledećeg vikenda u bavarskom dvorcu Elmau, stigle su žestoke kritike, prenose nemački mediji.
Protivnici tog skupa tvrde da je samit preskup, mesto neprimereno, a okupljeni lideri nemoćni za rešavanje nakupljenih problema, navodi nemačka štampa, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nemački privrednici, istovremeno, kritikuju što na samitu neće biti prisutan ruski predsednik Vladimir Putin i smatraju to propuštenom šansom za razgovore.
"Samit G7 plus Rusija mogao bi da pruži doprinos za rešenje krize i da Rusiju pokrene na konstruktivne korake u ukrajinskom konfliktu", smatra predsedavajući Odbora za istok nemačke privrede Ekhard Kordes.
Kordes smatra da je uvek bolje da jedni sa drugima pričaju, nego da pričaju jedni o drugima.
Prema pisanju nemačkih medija, samit će pratiti veoma oštre mere bezbednosti, ali uprkos tome strahuje se od nasilnih demonstracija protivnika G7 i globalizacije.
Pokret "Blokapi" (Blockupy) najavio je već za sredu demonstracije protiv ovog samita, koji košta oko 130 miliona evra, a koji će obezbeđivati čak 25.000 policajaca.
Kako piše na internet stranici Stop G7 protesti će biti usmereni "protiv sedam patuljaka u brdima koji misle da prema sopstvenim željama mogu da oblikuju životne uslove ljudi".
Od ovog vikenda je u blizini dvorca Elmau uveden i takozvani "sigurnosni pojas", dug 16 kilometara, kao zabranjena zona kojom se ne sme hodati, a kada je reč o troškovima skupa, bavarska vlada računa na 130 miliona evra, od čega bi iz savezne kase trebalo da bude uzeto oko 40 miliona.
Savez nemačkih poreskih obveznika je, međutim, troškove ovog samita procenio na čak 360 miliona evra, što su vlada u Berlinu i pokrajinska vlada u Minhenu odbacile kao neosnovano.
Kancelar Angela Merkel je ovog vikenda, na pitanje novinara da li samit G7 nije mogao biti održan u Berlinu u Kancelarskoj službi, odgovorila da su oni svojim gostima želeli da pokažu jedan čarobni deo Nemačke.
Nemački mediji pišu da je zbog pojačanih sigurnosnih mera i privremene suspenzije Šengenskog sporazuma na granici sa Austrijom, najmanje 153 ljudi, među kojima su i maloletnici bez pratnje.
Strah od nasilnih demonstracija za vreme samita 
Nemački sigurnosni organi, uprkos preduzetim merama, strahuju od mogućnosti nasilnih demonstracija za vreme samita šefova država ili vlada G7.
Osnova za zabrinutost sigurnosnih službi je, kako se navodi, u činjenici da se savez "Stop G7 Elmau" nije jasno distancirao od nasilja u Frankfurtu iz marta meseca na otvaranju nove centrale Evropske centralne banke, kada je povređeno 150 policajaca.
Nemačka štampa piše da u idiličnoj planinskoj oazi, gde će Merkelova ugostiti najmoćnije šefove država ili vlada G7, već vlada vanredno stanje.
Merkelova je najavila da će u dvorcu Elmau biti održan skup na kome će šefovi država ili vlada G7 govoriti o velikom broju svetskih kriza- od nerešenog ukrajinskog konflikta, preko bliskoistočnih sukoba, do pretnji međunarodnog terorizma.
Agenda Merkelove je još ambicioznija i ona želi da se na tom samitu ne raspravlja samo o klasičnim privrednim i sigurnosnim temama, već i o inicijativama za zaštitu klime, mora, žena i radnih uslova u zemljama u razvoju, a na dnevnom redu biće i teme vezane za borbu protiv zaraznih bolesti i rezistencije antibiotika.
Merkelova je, izgleda, preduzela sve moguće mere za uspeh ovog samita, a između ostalog je, kako saznaju mediji, pre mesec dana lično i tajno posetila Elmau.
Merkelova je još početkom godine rekla da ne računa da će ruski predsednik Vladimir Putin učestvovati na ovom samitu i to pojasnila ukrajinskom krizom, a kada je reč o američkom predsedniku Baraku Obami, štampa je pisala da bi i njegov dolazak mogao biti pod znakom pitanja, što je američka administracija demantovala.
Tabliod Bild je pisao da Obama možda neće doći na samit G7 ukoliko se objave "liste selektora" o špijuniranim objektima u Evropi, što je američka vlada demantovala.
Merkelova se pred ovaj samit nalazi pod pritiskom opozicije, ali i svojih koalicionih partnera, socijaldemokrata, u vezi sa aferom Savezne obaveštajne službe koja je pomagala Amerikancima u špijuniranju Evropljana o čemu je, kako se saznaje, Kancelarska služba bila obaveštena i od nje se zahteva da do 8. juna objavi takozvane "liste selektora" koje je američka NSA špijunirala i to, čak i protiv volje Amerikanaca.
Mediji pišu da je Merkelova pod najvećim pritiskom do sada zbog te afere i da će vlada odluku o tome da li će i na koji način biti omogućen uvid Bundestaga u takozvane "selektore" biti doneta tek posle samita G7.
Da li će to pomeranja rešenja problema malo "omekšati" Obamu, otvoreno je pitanje, navode mediji.
Obama će, izgleda, u Nemačku na samit doći bez supruge Mišel, što bi mogao biti jedan signal za Berlin, ocenjuju nemački mediji u izveštajima o samitu G7, koju čine Amerika, Japan, Kanada, Italija, Nemačka, Franuska i Velika Britanija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.