Kako je Vijetnam uspeo da zadrži na nuli smrtnost od korone?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2020, 09:30

Kako je Vijetnam uspeo da zadrži na nuli smrtnost od korone?

Južna Koreja, Tajvana i Hongkong isticani su u svetu kao primer uspešne borbe sa korona virusom, ali u borbi sa Kovid-19 previđa se uspeh koji je ostvario Vijetnam, ocenjuje CNN.

Zemlja sa 97 miliona stanovnika nije prijavila nijedan smrtni slučaj od korona virusa, a ima samo 328 potvrđenih slučajeva, uprkos dugačkoj granici sa Kinom i tome što milioni Kineza svake godine posete Vijetnam.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Uspeh je još veći ako se ima u vidu da je Vijetnam zemlja čiji stanovnici imaju uglavnom nizak i srednji dohodak i koja ima slabiji zdravstveni sistem od zemalja u regionu. Vijetnam ima samo osam lekara na 10.000 stanovnika.

Nakon tronedeljnog karantina u celoj zemlji, Vijetnam je krajem aprila ukinuo pravilo socijalno distanciranja. Više od 40 dana u zemlji nema prijavljenih lokalnih infekcija, a preduzeća i škole su ponovo otvoreni i život se postepeno vraća u normalu.

Skepticima će službeni podaci Vijetnama možda izgledati previše dobro da bi bili tačni.

Međutim, Gui Thvaites, epidemiolog koji radi u jednoj od glavnih bolnica koje je vijetnamska vlada odredila za lečenje pacijenata Kovid-19, ističe da ti brojevi odgovaraju stvarnom stanju.

Kako je onda Vijetnam uspeo da spreči širenje korona virusa, postavlja pitanje CNN. Odgovor, prema mišljenju eksperata za javno zdravlje, leži u kombinaciji više faktora - od brzog reagovanja vlade u cilju sprečavanja širenja virusa, do rigoroznog praćenja kontakata i efikasne javne komunikacije.

Vijetnam je počeo da se priprema za epidemiju korona virusa nedeljama pre nego što je otkriven prvi slučaj u toj zemlji.

Brzo su preduzete mere karantina i već 12. februara zatvoreno je celo selo sa 10.000 stanovnika, severno od Hanoja. Posle sedam otkrivenih slučajeva infekcije, to selo je 20 dana bilo u karantinu, što je prvo veliko stavljanje u izolaciju izvan Kine.

Školama i univerzitetima, koji je trebalo da ponovo budu otvoreni u februaru, posle praznika Lunarne nove godine, naređeno je da ostanu zatvoreni i otvoreni su tek u maju.

Uz to, odlučno traženje kontakta umanjilo je prenos virusa unutar zajednice. Vlasti su rigorozno tražile kontakte potvrđenih slučajeva korona virusa i stavljale ih u obavezan dvonedeljni karantin.

Napori u traženju kontakata u Vijetnamu bili su toliko snažni da su obuhvatali ne samo direktne, već i indirektne kontakte.

Treći faktor koji je doprineo uspešnoj borbi Vijetnama sa korona virusom bila je javna komunikacija i propaganda, ukazuje CNN.

Sajtovi, telefonske linije i aplikacije pružali su najnovije podatke o epidemiji.

Krajem februara ministarstvo zdravlja Vijetnama objavilo je zanimljiv muzički spot zasnovan na vijetnamskom pop hitu, a cilj je bio pokazati pravilno pranje ruku i druge higijenske mere tokom epidemije.

Epidemiolozi u Vijetnamu ističu da im je od velikog značaja bilo i iskustvo iz epidemija SARS-a i ptičjeg gripa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemlja od 97 miliona stanovnika nema nijednu žrtvu korone, a posećuju je Kinezi

Izvor: B92, 30.Maj.2020

Atlanta -- Južna Koreja, Tajvana i Hongkong isticani su kao primer uspešne borbe sa kovidom 19, ali se previđa uspeh koji je ostvario Vijetnam, ocenjuje CNN...Zemlja sa 97 miliona stanovnika nije prijavila nijedan smrtni slučaj od koronavirusa, a ima samo 328 potvrđenih slučajeva, uprkos dugačkoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.