Izvor: Blic, 12.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija se podelila

Italija se podelila

Italija se nalazi pred novom političkom krizom uprkos tome što su tek okončani parlamentarni izbori na kojima su građani, kao na referendumu, birali između levice Romana Prodija i desnice premijera Silvija Berluskonija.

Romano Prodi je pobedio sa svega 25.000 glasova prednosti, što Berluskoniju, koji je odbio da prizna poraz, daje za pravo da traži novo prebrojavanje. Analitičari predviđaju da bi politička kriza mogla da izazove paralizu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << institucija i skore nove izbore.

Dnevnik 'Reformista' osvanuo je juče sa velikim naslovom preko cele strane - 'Italija je podeljena', koji na najbolji način odslikava situaciju na Apeninskom poluostrvu. Naime, prema zvaničnim rezultatima, Prodijeva koalicija je osvojila 49,8 odsto glasova, a Berluskonijeva 49,73 odsto glasova. Levica će u Gornjem domu parlamenta imati svega jednog ili dva poslanika više od desnice.

'Pobedili smo, logično je, i moja je dužnost da preuzmem mesto premijera. Uveren sam da će koalicija opstati i da će levica vladati narednih pet godina. Naravno, biće nam potrebna saradnja sa svim strankama i ja želim da budem premijer svim Italijanima, a ne samo onima koji su glasali za mene', rekao je samouvereno Prodi.

Lider levice je razgovarao sa predsednikom Karlom Čampijem koji je u saopštenju pohvalio tok izbora koji su protekli bez problema:

'Očekujem da me Berluskoni pozove telefonom da mi čestita, jer se to tako radi u demokratskim državama', dodao je Prodi.

Prema izbornom zakonu, pobedniku izbora automatski je pripalo 340 od ukupno 630 mesta u Donjem domu parlamenta. Na drugoj strani, raspored mandata u Senatu određuje se na osnovu osvojenih glasova i razlika između dva bloka mnogo je manja. Tu su odlučili glasovi Italijana koji žive u inostranstvu, a koji biraju šest od ukupno 315 senatora. Ali Prodi ima samo jednog senatora više.

Ukupna razlika između Prodija i Berluskonija je svega 25.000, a čak pola miliona glasova proglašeno je nevažećim zbog čega je poražena strana zatražila novo prebrojavanje.

'Nijedna strana nije osvojila više od 50 odsto glasova, i tako mala razlika zahteva dodatno prebrojavanje', istakao je Paolo Bonauti, desna ruka premijera Berluskonija.

Politički komentatori su situaciju u Italiji uporedili sa onom posle predsedničkih izbora u Americi 2000. kada je posle ponovnog prebrojavanja glasova na Floridi za pobednika proglašen Džordž Buš.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je glasalo 83,6 odsto od ukupno 47 miliona Italijana s pravom glasa. Na prošle izbore, koji su trajali jedan dan, izašlo je 81,4 odsto birača. Nova vlada bi trebalo da stupi na dužnost u roku od mesec dana. A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.