Huavej u misiji poverenje

Izvor: Deutsche Welle, 24.Jan.2019, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huavej u misiji poverenje

Kineski koncern mobilne telefonije Huavej osvaja svetsko tržište – i pri tom nailazi na veliki otpor zapadnih zemalja koje optužuju tu firmu da nečisto posluje. U igri su i hapšenja, verovatno politički motivisana.

Kineski proizvođač opreme za mobilne telefonske mreže kao i mobilnih telefona Huavej zna koliko je poverenje važan faktor u borbi za tržište. Sada ovaj koncern kreće u ofanzivu u borbi za bolju reputaciju.

Ren Žengfej je prepoznao duh vremena. >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << „Da li će potrošači kupovati naše proizvode ili neće, zavisi od toga imaju li u njih poverenja ili ne“, napisao je osnivač i šef Huaveja u elektronskom pismu svojim radnicima, uz dodatak: „Zato moramo osvojiti poverenje vlada u svetu“.

Tako su ovog utorka (22.1.) nemački novinari mogli da obiđu bezbednosnu laboratoriju ovog koncerna u kineskom Dongguanu. Poruka te akcije je jasna: mi vodimo računa o bezbednosti ali dopuštamo da nam pri tome zavirite preko ramena.

Huavej nema baš dobru reputaciju. Ta firma je osumnjičena da održava tesne kontakte sa kineskom vladom i tajnom službom, kao i da su oruđe špijunaže.

Veliko podozrenje

SAD su zato najvećim delom isključile Huaveja sa svog tržišta operatera i provajdera. To bi moglo biti i deo protekcionističke politike predsednika Donalda Trampa. No, i bez obzira na to, sve je više kritika na račun kredibilnosti kineskog koncerna.

I vlade Australije, Novog Zelanda, Velike Britanije i Norveške su ili već preduzele, ili će preduzeti, slične korake. Moguće je da će tako biti i u Nemačkoj, gde se na proleće dodeljuje licenca zha postavljanje mreže 5G.

Predstavnik Huaveja Ken Hu u Davosu

Andrus Ansiop, potpredsednik Evropske komisije i komesar za digitalizaciju, smatra čak da će se opasnost povećati. On je za DW rekao da „naša kibernetička bezbednost mora imati prioritet“ i „moramo stvoriti široku paletu alatki kako bismo mogli da se suprotstavimo sadašnjim i budućim kibernetičkim pretnjama“.

Hapšenja i zatvaranja

U Nemačkoj je za to u prvom redu nadležan Zavod za bezbednost u informacionoj tehnologiji – BSI. U slučaju dodele licenci za mrežu 5G, taj zavod ima mogućnost da strogim formulacijama uslova na tenderu onemogući učešće firmi koja u svojim sistemima ostavljaju „zadnja vrata“ koja omogućavaju „ušunjavanje“ stranih tajnih službi.

Da bi povratio poverenje, Huavej je u Bonu otvorio laboratoriju u kojoj BSI i nemački operateri samo mogu da testiraju bezbednost tehničkih rešenja kineskog giganta. Huavej u sarađuje sa sva tri velika operatera mobilne telefonije u Nemačkoj.

Iako je problem sa bezbednošću tema u Briselu, komesar Ansip podseća da je definitivna odluka o tome da li će neki koncern biti prisutan ili na tržištu u nekoj zemlji – stvar dotične zemlje.

Političke dimenzije slučaja se vide i po hapšenju Meng Vanžu u Kanadi. Finansijska direktorka Huaveja i kćerka Rena Žengfeja je uhapšena jer je SAD optužuju da je povredila sankcije protiv Irana i traže njeno izručenje. Kao odgovor na to, u Kini su uhapšena dva Kanađana. A jednom trećem muškarcu, koji je u kineskom zatvoru zbog šverca droge, kazna je naknadno preinačena u – smrtnu.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.