Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2020, 21:00

Francuska ukida zabranu protesta

Francuski Državni savet, najviša administrativna instanca u toj zemlji, ukinuo je danas zabranu okupljanja više od 10 osoba, uvedenu tokom vanrednog stanja zbog korona virusa, i tako vratio slobodu okupljanja uz poštovanje "mera".

Odluka je doneta u trenutku kada hiljade ljudi demonstrira protiv rasizma i policijskog nasilja. U Parizu je policija sprečila nedozvoljeni protest pa su tenzije porasle a policajci su se našli na meti zvižduka i uvreda.

Navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da je "sloboda okupljanja osnovna sloboda", Državni savet je "ocenio da zabranu okupljanja više ne opravdava zdravstvena situacija i da je moguće poštovati mere distance".

Administrativni sud je ocenio da zabrana ne može biti opravdana "osim ako se ne poštuju mere distanciranja ili potoji mogućnost da se okupi više od 5.000 ljudi".

Navedeno je da svako okupljanje mora biti u skladu sa zakonom "unapred najavljeno", i da ga vlasti mogu zabraniti "ako ocene da bi se time kršio javni red, zbog zdravstvenih razloga ili postojećih okolnosti".
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.