Izvor: RTS, 20.Okt.2020, 16:31

Evropa kažnjava Maltu i Kipar zbog "zlatnih pasoša"

Evropska komisija pokrenula je prekršajne postupke protiv Kipra i Malte zbog prakse davanja državljanstva stranim investitorima, tzv. "zlatnog pasoša".
Davanje državljanstva zemalja članica Kipra i Mlate, a time i državljanstva EU, u zamenu za unapred određeno plaćanje ili ulaganje i bez stvarne veze sa dotičnim državama članicama, nije kompatibilno sa principima Ugovora o EU, smatra Evropska komisija.

U Briselu ocenjuju da takvo ponašanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podriva i integritet statusa državljanstva EU predviđen članom 20. Ugovora o funkcionisanju Evropske unije.
EK je pokrenula protiv Kipra i Malte prekršajne postupke zbog prakse davanja državljanstva stranim investitorima, tzv "zlatog pasoša".
Vlade Kipra i Malte imaju dva meseca da odgovore na zvanična obaveštenje Komisije o pokretanju postupka, upućeno u pismenoj formi.
Kipar je nedavno objavio da će okončati svoj program usred navoda da su jedan od najviših državnih zvaničnika i poslanik veteran pokušali da zaobiđu stroga pravila provere.
Nikozija je najavila da će program okončati od 1. novembra, mada je EK primetila da zemlja planira da nastavi obradu trenutnih zahteva. Program je sličan onome na Malti i privukao je mnoge strane investitore, jer pasoš tih zemalja vlasniku automatski omogućava pristup svim državama članicama Evropske unije – 27 zemalja.
Investitorima je u okviru programa izdato oko 4.000 kiparskih pasoša, koji su zemlji doneli više od sedam milijardi evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.