Česi ne mogu da oproste Rusima sovjetsku okupaciju

Izvor: Blic, 20.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Česi ne mogu da oproste Rusima sovjetsku okupaciju

Česi još nisu spremni da oproste Rusima sovjetsku okupaciju Čehoslovačke, pokazala je najnovija analiza javnog mnjenja, sprovedena povodom 40.godišnjice invazije trupa Varšavskog pakta na čelu sa sovjetskom Crvenom armijom.



Anketa agencije STEM koju danas objavljuju "Hospodaržske novini", pokazala je, po oceni sociologa, da se Česi još nisu pomirili sa tim poglavljem svoje prošlosti i da čak 64 odsto Rusiji ne prašta, jer je još za to rano.

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to da se oprosti današnjoj Rusiji upad 27 divizija pet zemalja saveznica iz Varšavskog pakta u Čehoslovačku u noći između 20. i 21. avgusta 1968. godine, izjasnilo se svega 36 odsto Čeha.

Prema Rusiji su najoštrije mlađe i srednje generacije do 44 godine starosti, koje invaziju ni ne pamte ali u prvi plan ističu to da današnja Rusija po njihovoj oceni nije demokratska zemlja.

Na to da se sada zaustavi trend postepenog poboljšavanja odnosa Čeha prema Rusima, čija je "bratska privremena pomoć" u Čehoslovačkoj potrajala više do dve decenije okupacije, uticala je i nedavna intervencija Rusije u Gruziji.

"Mirotvorna uloga ruskih trupa u Gruziji liči na okupaciju Čehoslovačke 1968. godine" ponovio je juče češki premijer Mirek Topolanek.

Češka i Slovačka nizom manifestacija, izložbi, debatama, susretima sa disidentima iz Rusije, Poljske, Bugarske, Mađarske i Istočne Nemačke koji su imali tada hrabrosti da se suprotstave invaziji, obeležava danas i sutra godišnjicu invazije. Češka televizija prikazaće večeras 10-časovni "Direktni prenos prošlosti" u kojem će prikazati snimke tih dana iz arhiva.

Srce Praga, Vaclavski trg ispred zgrade Narodnog muzeja "okupiraće" sutra ponovo sovjetski tenkovi iz muzeja Češke vojske.

Jedna trafika nudiće socijalističke novine od četiri stranice saopštenja politbiroa i slavljenja uspeha udarnika socijalističkog rada, a na Vaclavskom trgu osvanuće ponovo neveštom rukom pisani plakati: "Ivane, idi kući" ili "Lenjine, probudi se, Brežnjev je poludeo".

Češka i Slovačka i njeni zvaničnici tragičnu godišnjicu obeležavaju zajedno.

Slovački premijer Robert Fico biće sutra u Pragu zajedno sa češkim kolegom Mirekom Topolanekom, a češki predsednik Vaclav Klaus u Bratislavi zajedno sa predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Česi još ne praštaju Rusiji okupaciju prije 40 godina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Avg.2008

Česi još nisu spremni da oproste Rusima sovjetsku okupaciju Čehoslovačke, pokazala je najnovija sondaža javnog mnjenja, sprovedena povodom 40.godišnjice invazije trupa Varšavskog pakta na čelu sa sovjetskom Crvenom armija. Po ocj ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.