Izvor: B92, 03.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves: Nepromišljene i glupe odluke

Karakas -- Predsednik Venecuele Ugo Čaves oštro je kritikovao odluke usvojene na samitu Grupe 20 ekonomski najsnažnijih zemalja za spasavanje globalne ekonomije.

Glavni zaključak samita je odluka da za godinu i po dana usmeri pet hiljada milijardi dolara u rešavanje ekonomskih problema, a petinu te sume dobiće Međunarodni monetarni fond.

"Nisam očekivao da će na samitu G20 biti usvojene tako nepromišljene i glupe odluke, mada šta od njih i očekivati", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Čaves u telefonskom intervjuu državnoj TV stanici "Venezolana de Television" iz Teherana, gde se nalazi u zvaničnoj poseti.

"Šta košta odluka da se MMF-u i Svetskoj banci dodeli 500 milijardi dolara, to je isto što i uzalud baciti životinji meso, nikakve koristi od toga neće biti, već samo još gore", smatra lider Venecuele.

"Na samitu se mnogo govorilo o strogoj regulaciji finansijskog tržišta, ali su ti razgovori vođeni uprazno, jer je nemoguće kontrolisati finansijskog monstruma rođenog u kapitalističkom šitemu", rekao je Čaves.

Lider Venecuele smatra da MMF-u nije potrebna reanimacija, već raspuštanje.

"Neophodno je, što sam zajedno sa drugim liderima različitih političkih snaga više puta predlagao, da se MMF raspusti", kaže on.

On je rekao da žali što predlozi Rusije i Kine o formiranju nadnacionalne valute na samitu u Londonu nisu naišli na razumevanje.

Jedini put izlaza iz krize, smatra predsednik Venecuele, mogao bi da bude socijalistički put razvoja svetskog društva.

"Kapitalizam je nemoguće spasiti i on mora da napusti svetsku scenu, ustupivši mesto novom modelu socijalističkog društva", zaključio je Čaves.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.