Bela kuća: Nacistima ukinuti američke penzije

Izvor: Blic, 21.Okt.2014, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća: Nacistima ukinuti američke penzije

Bivši nacisti ne bi trebalo da primaju penzije u inostranstvu, saopštila je Bela kuća, reagujući na vest da su milioni dolara isplaćeni ljudima osumnjičenim za ratne zločine koji su napustili SAD i žive u Evropi, javlja danas AP.

Portparol Bele kuće Erik Šulc je izjavio da je američko Ministarstvo pravde saopštilo da je "agresivno progonilo nacističke ratne zločine i više od 100 dovelo pred lice pravde".

Šulc je rekao da američka vlada radi na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ukidanju penzija za ratne zločince. Nekoliko desetina osoba osumnjičenih da su nacistički ratni zločinci dobilo je milione dolara kao američku penziju, pošto su bili primorani da napuste SAD.

Među njima je i bivši čuvar iz logora smrti Aušvic Jakob Dencinger, koji živi u Osijeku i svakog meseca prima 1.500 dolara. Dencinger je u Ohaju "živeo američki san", pre nego što su se pojavili lovci na naciste i 1989. godine ga primorali da, dok su se vlasti SAD pripremale da mu oduzmu državljanstvo, spakuje dva kofera i pobegne u Nemačku, a nešto kasnije se preseli u Hrvatsku.

Američko Ministarstvo pravde je iskoristilo rupu u zakonu kako bi ljude osumnjičene da su bili nacisti ubedilo da napuste SAD. Ukoliko bi pristali ili pobegli iz SAD pre deportacije mogli su da zadrže penziono osiguranje.

Mnogi od njih su lagali o svojoj nacističkoj prošlosti prilikom ulaska u SAD posle Drugog svetskog rata i postali su američki državljani.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.