Autobusi sa izbeglicama pristižu, Austrija kritikuje mađarske vlasti

Izvor: Radio 021, 05.Sep.2015, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autobusi sa izbeglicama pristižu, Austrija kritikuje mađarske vlasti

Prema proceni austrijske policije jutros je na granični prelaz Nikelsdorf pristiglo oko 4.000 izbeglica, koje su mađarske vlasti prebacile autobusima, nakon što su pešice pokušali da se od Budimpešte domognu Austrije. Prvi autobus sa izbeglicama stigao je u Austriju rano jutros oko 3 sata.

Direktor policije pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil rekao je da je dvorana "Nova Rok" u Nikerlsdorfu, u koju su jutros preusmeravane izbeglice, popunjena sa 400 do 500 ljudi, te da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je drugih 400 do 500 prevezeno u Parndorf. Voz sa oko 400 osoba krenuo je jutros za Beč, a drugi vozovi treba da krenu tokom dana.

"Nalazim se na graničnom prelazu sa Mađarskom i vidim kako talas izbeglica ne prestaje", rekao je Doskocil. On je precizirao da se očekuje dolazak 17 ili 18 autobusa koji će biti korišćeni za prebacivanje izbeglica do Beča, a možda i u pravcu Nemačke. Izbeglice su, kako je dodao, mirne, ali nastaje gužva prilikom dolaska autobusa i ulaska u voz.

Situacija je, prema njegovim rečima, povremeno haotična jer ne postoji spremnost za saradnju mađarske policije. On je kritikovao mađarske vlasti jer ne dozvoljavaju dalju vožnju autobusima iz Mađarske do pograničnog mesta Nikelsdorf. Austrijska policija je zbog toga bila primorana da privremeno zatvoriti autoput. "Kako se odvija situacija i zbog trenutno haotičnog stanja, može se računati na sve i svašta", kazao je Doskocil.

Tokom noći, nakon što je bio poznat očekivani broj izbeglica, austrijska policija pokušala je da razgovara sa mađarskim vlastima. "Bili smo na mađarskoj strani u Heđešhalomu, gde smo pokušali da autobuse preusmerimo ciljano tamo gde na izbeglice čekaju naši vozovi, gde smo uspostavili prihvatne centre i gde stoje naši autobusi za dalji prevoz. To su mađarske kolege odbile", kazao je Doskocil.

On je dodao da je tokom noći bilo situacija kada preko centra za policijsku saradnju nisu dobijane nikakve informacije. "Tada nam je obećano da možemo obaviti razgovor sa kolegama na mađarskoj strani, ali je on bio bez rezultata. Oštro su odbili da dolazeće autobuse možemo da preusmeravamo u Austriju", rekao je Doskocil.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hiljade izbjeglica stiglo u Austriju, nekoliko stotina i u Minhen

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Sep.2015

Više od 4.000 izbjeglica prešlo je austrijsku granicu nakon što im je Mađarska obezbijedila autobuski prevoz do granice. Crveni krst Austrije im nudi transport do Beča i Njemačke. Oko 450 izbjeglica je vozom oko podneva stiglo u Minhen...Njemačka policija saopštila je da se u subotu očekuje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.