Asadove snage stigle u pomoć Kurdima

Izvor: RTS, 14.Okt.2019, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asadove snage stigle u pomoć Kurdima

Snage sirijske vlade ušle su na sever Sirije kao odgovor na tursku ofanzivu protiv Kurda. Francuska i Nemačka pozvale su turskog predsednika Erdogana da odmah obustavi agresiju. Broj sirijskih izbeglica raste i dostigao je 200.000.
Snage sirijske vlade ušle su u severni sirijski grad Tabku, koja je prethodno bila uporište ekstremističke Islamske države, javila je sirijska državna novinska agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sana, dok je Sirijska opservatorija za ljudska prava izvestila da su snage sirijske vlade ušle u Ain Isu na severu Sirije.

Sirijski mediji navode da su sirijske trupe ušle i u još nekoliko sela u južnim delovima provincije Raka.
Sirijska televizija je izvestila o ulaženju snaga sirijske vlade u Ain Isu, a na snimku se mogu videti stanovnici koji pozdravljaju dolazak sirijskih trupa, preneo je Rojters. 
Snage sirijske vlade ušle su i u Tal Tamr, grad na severu zemlje u blizini granice sa Turskom, da bi se, kako je javila sirijska novinska agencija Sana, "suprotstavile turskoj agresiji".
Turske oružane snage "neutralisale su 550 terorista" tokom operacija "Izvor mira" na severu Sirije, objavilo je danas tursko ministarstvo za nacionalnu odbranu.
"Operacija se uspešno nastavlja istočno od Eufrata. Neutralisano je 550 terorista iz Radničke partije Kurdistana i Jedinica narodne odbrane", navelo je tursko ministarstvo.
Turska zauzela strateška mesta u blizini granice 
Nakon pet dana, Turci su zauzeli auto-put i tri strateška mesta unutar 30 kilometara od granice, potisnuvši kurdske milicije. Stižu izveštaji o brojnim civilnim žrtvama.
"Raketa je pogodila vozilo Sirijskih demokratskih snaga, koje je prolazilo ispred nas i mnogi moji prijatelji su poginuli. U kombiju je bilo dosta novinara koji su intervjuisali civile. I oni su mrtvi", kažu u sirijskom gradu Tal Tamru.
Raste bojazan od slobodnih džihadista. U zatvorima na sirijskom severoistoku nalazi se njih oko 12.000, a Kurdi tvrde da ih je već pobeglo 800. Erdogan odbacuje takve dezinformacije i tvrdi da je njihov cilj provokacija Zapada.
"Podelićemo teroristički koridor od 480 kilometara po sredini. Ući ćemo 30 do 35 kilometara u dubinu sirijske teritorije, što smo i na mapama predvideli kao bezbednu zonu", istakao je Redžep Tajip Erdogan.
Pojedine evropske zemlje razmatraju čak prebacivanje džihadista iz sirijskih zatvora u Irak, gde bi im se sudilo za ratne zločine.
Berlin i Pariz osudili ofanzivu
Nemačka kancelarka Angela Merkel osuđuje ofanzivu Turske. Kaže da će destabilizovati čitav region i omogućiti da se teroristi ponovo aktiviraju.
"Turska mora da traži drugo rešenje za svoje bezbednosne pretnje. Ova ofanziva mora da se okonča, jer su humanitarne posledice katastrofalne zbog rizika od novog ekstremizma", izjavila je Merkelova.
Tursku ofanzivu osudio je i predsednik Francuske Emanuel Makron.
"Tražimo da Turska odmah obustavi ofanzivu koja preti da stvori veliku humanitarnu krizu i oživi Islamsku državu u regionu", naglasio je Makron.
Predsednik SAD Donald Tramp naredio je američkim trupama da se prebace na jug, ali da ostanu u Siriji.
Upozorio je Ankaru da će joj, u slučaju da izazove humanitarnu krizu, uvesti oštre sankcije.
Turska planira da potisne kurdske borce dalje od granice kako bi se u pročišćeno područje vratilo oko tri miliona sirijskih izbeglica.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Erdogan: Nećemo odstupiti do konačne pobede

Izvor: RTS, 14.Okt.2019

I pored pritisaka međunarodne zajednice predvođene EU i SAD, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručipo je da neće obustaviti ofanzivu protiv Kurda u severoistočnoj Siriji. Generalni sekretar Antinio Guteres pozvao na hitno smirivanje tenzija, upozorivši da su dosadašnji sukobi, koji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.