Analitičari: Iran - Zapad 1:0

Izvor: B92, 01.Sep.2012, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Iran - Zapad 1:0

Teheran -- Organizovanjem Samita nesvrstanih ove sedmice, Iran je zabeležio poen u borbi s nastojanjem Zapada da izoluje tu zemlju.

Međutim, analitičari smatraju da napore Teherana da poboljša svoj međunarodni ugled ugrožava njegov kontroverzan nuklearni program.

Iako je na samit doputovalo samo tridesetak šefova država i vlada iz oko 120 zemalja članica, list "Iran danas" piše da iranski lideri i mediji taj skup smatraju "najvećim uspehom u istoriji" zemlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Više iranskih medija nazvalo je samit "diplomatskim porazom SAD i Zapada" i najavom povratka iranskog uticaja na međunarodnom planu.

Samit je "omogućio Iranu da pokaže da još ima prijatelje i partnere, uprkos međunarodnim naporima da ga izoluje", smatra analitičarka Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu Dina Esfandijri.

Međutim, u novom izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju, objavljenom tokom samita, podseća se na kontroverznu prirodu iranskog nuklearnog programa, koji je uzrok krize između Teherana i dela međunarodne zajednice.

U izveštaju se navodi da Teheran nastavlja da razvija postrojenja za obogaćivanje uranijuma, kršeći tako šest rezolucija Saveta bezbednosti UN, kao i da ometa napore IAEA da potvrdi da taj program nema vojnu dimenziju.

Taj izveštaj učinio je jačom poruku generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je doputovao na samit u Teheranu i javno pozvao Iran da primenjuje rezolucije UN i poručio da bi u suprotnom moglo da dođe do "spirale nasilja", misleći na izraelske pretnje napadima na nuklearna postrojenja u Iranu.

"Iran je na otvaranju samita poručio da je njegov mirovni nuklearni program žrtva zavere (velikih sila u Savetu bezbednosti), ali su tu poruku bacile u zasenak činjenice objavljene tokom samita koje su pokazale da je Teheran sprečio IAEA da objavlja svoj posao", kazao je američki analitičar Mark Hibs.

Činjenica da je pitanje nuklearnog programa Teherana pokrenuto tokom samita pokazuje da "Iran nije pobedio u toj rundi", ocenio je Hibs.

Ban Ki Mun je, takođe, kritikovao Teheran zbog negiranja Holokausta i prava na postojanje izraelske države. Egipatski predsednik Mohamed Morsi na samitu je žestoko kritikovao sirijski režim, koji Iran podržava.

"Iran je znao da neće izbeći kritike" nekih gostiju koje je pozvao radi prestiža, ali je "procenio da je korist njihovog prisustva veća od neugodnosti", kazala je Dina Esfandijari.

Teheran će "iskoristiti svoju toleranciju na kritike i svoju sposobnost da stekne prijatelje uprkos razlici u mišljenju", objasnila je.

"Niko ne bi trebalo da očekuje da svi učesnici samita misle i govore kako Teheran želi", smatra Mohamad Saleh Sedgijan, direktor Arapskog centra za iranske studije u Teheranu.

"Ali, na kraju krajeva, samit je poslao pozitivnu sliku o Islamskoj Republici, sposobnoj da primi predstavnike 120 zemalja, i to može da pomogne Iranu u razgovorima o značajnim međunarodnim temama", kakav je nuklearni program, dodao je.

S druge strane, Teheran rizikuje kritike da je iskoristio Pokret nesvrstanih za svoju antizapadnjačku diplomatiju, smatra analitičar američke Rand korporacije Alireza Nader.

"Samit će možda malo poboljšati imidž Teherana na neko vreme, ali Iran ima interese kontradiktorne interesima drugih nesvrstanih zemalja", kazao je Nader, podsećajući na stav Egipta o Siriji i odluku Indije da smanji obim kupovine iranske nafte pod pretnjom američkim sankcijama.

Učesnici samita usvojili su dokument koji omogućava Iranu i drugim zemljama korisćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Tim dokumentom se, takođe, podržava stvaranje palestinske države, javili su iranski mediji.

Naredni Samit nesvrstanih biće održan 2015. u Karakasu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.