Rezultati akcije Bazar: Oštetili Srbiju za milione, ali sada idu u zatvor

Izvor: B92, 21.Apr.2023, 17:24

Rezultati akcije "Bazar": Oštetili Srbiju za milione, ali sada idu u zatvor

Apelacioni sud preinačio je presudu u slučaju poznatom kao "Bazar", kojom je su okrivljeni, njih 21, bili oslobođeni od optužbe i osudio ih na kazne zatvora.

Okrivljeni saradnik Steva Stojkov priznao je krivicu, pa je osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju, jer je neistinito prikazivao količinu robe koju je carinio.

Apelacioni sud je preinačio pomenutu oslobađajući presudu i zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radi vršenja krivičnog dela i produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, pravosnažno osudio Žarka Radonjića na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine i Dejana Antića na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine, objavljeno je na sajtu tog suda.

Zbog izvršenja produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu Robert Vukov je osuđe na kaznu zatvora od dve i po godine, Branislav Milošević i Danijel Mandić na kazne zatvora od dve godine i dva meseca, Đura Radul, Goran Radul, Sinan Ćosović, Safet Šemsović, Dejan Komaric, Igor Jevđević, Ognjan Blaževski, Nebojša Lojaničić i okrivljeni saradnik Steva Stojkov na kazne zatvora od po dve godine.

Petar Rnić, Goranka Petričević i Pera Stević osuđeni su na kazne zatvora u trajanju od po dve i po godine za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, u saizvršilaštvu, a za isto krivično delo su Svetlana Raguž, Dragan Agatonović osuđeni na kazne zatvora od po dve godine i tri meseca, Slavko Ninčević na kaznu zatvora od dve godine i dva meseca, Milan Suić i Branislav Kecman na kazne zatvora u trajanju od po godinu i po dana.

Optužba za udruživanje radi vršenja krivičnih dela je odbijena prema Robertu Vukovu, Branislavu Miloševiću, Danijelu Mandiću, Petru Rniću, Goranki Petričević, Peru Steviću, Svetlani Raguž, Slavku Ninčeviću, Draganu Agatonoviću, Milanu Suiću, Branislavu Kecmanu, Đuru Radulu, Goranu Radulu, Sinanu Ćosoviću, Safetu Šemsoviću, Dejanu Komarici, Igoru Jevđeviću, Ognjanu Blaževksom i Nebojši Lojaničiću.

Takođe, drugostepenom presudom od Blaževskog i Lojaničića je oduzeta imovinska korist od 13.200 evra i 3.097.754 dinara, dok je od okrivljenog saradnika Stojkova oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog dela u ukupnom iznosu od 167.930 evra i 774.500 dinara, te je trajno oduzeto pravo svojine na katastarskim parcelama površine 398 m2, 854m2 i 93,23 m2, završenom magacinu u Pančevu površine 144,75 m2 i nezavršenom magacinu u Pančevu površine 117,52 m2.

Oštećena Republika Srbija je radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva upućena na parnicu.

Protiv ove presude u odnosu okrivljenog saradnika Steve Stojkova dozvoljena je žalba utrećem stepenu.

Ocenom izvedenih dokaza Apelacioni sud je utvrdio da su Radonjić i Antić stvorili plan delovanja, kriminalnu infrastrukturu u koju su novac ulagali njihovi klijenti – okrivljeni veletrgovci tekstilnom robom, te da je preko računa "Moravexa" uplaćivan novac njihovih klijenata, pri čemu su ovi okrivljeni na tom računu zadržavali onoliko novčanih sredstava koliko se Radonjić u dogovoru sa Antićem sa svojim klijentima prethodno dogovorio da košta njihova kriminalna usluga "jeftinog i brzog uvoza".

Radonjić je nakon svakog simulovanog uvoza robe pravio konačan obračun međusobnih potraživanja koji odražava njihov stvarni poslovni odnos sa pripadnicima organizovane kriminalne grupe, veletrgovcima robom.

On je od iznosa koji su na račun "Moravexa" uplaćivale firme veletrgovaca robom po ispostavljenim falsifikovanim fakturama, oduzimao iznos koji čini zbir vrednosti robe i novca datog carinicima na ime poklona za nezakonit način pregled robe i utvrđivanja njene carinske vrednosti i ugovorenog iznosa zarade za ovakav način uvoza robe po cenovniku koji je za svaki uvezeni pojedinačni artikal prethodno ponaosob dogovorio sa pripadnicima organizovane kriminalne grupe – veletrgovcima robom.

Razlika ta dva iznosa je predstavljao tzv. povrat, koji je u gotovini sam ili preko Antića, Miloševića i Vukova, vraćao pripadnicima organizovane kriminalne grupe, veletrgovcima robe.

U akciji "Bazar" 2012. godine Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsila je osam službenika Uprave carina i 14 direktora, odnosno privrednika, a kao vođa grupe bio je označen Žarko Radonjić, vlasnik firme "Moraveks" iz Subotice.

Oni se terete, kako je saopšteno nakon hapšenja, da su pri uvozu, robu iz azijskih i evroazijskih zemalja, za koju inače ne postoji obavezujući cenovnik, carinili po manjim cenima i na taj način oštetili državu.

Carinici se terete da su tokom 2009. i 2010. godine, prihvatali sažete deklaracije o uvozu robe s neistinitim sadržajem, na osnovu računa inostranih dobavljača, a u kojima su uneti lažni podaci o vlasništvu i ceni robe.

Na osnovu takvih falsifikovanih podataka, roba je carinjena, saopšteno je tada iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.