Tužilaštvo me proglasilo mrtvim

Izvor: Blic, 06.Nov.2009, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo me proglasilo mrtvim

Beograd - Živ sam. Te 1998. godine sam bio samo povređen. Ne znam odakle im to da sam tada nastradao, rekao je juče za „Blic” Stevan Ljubotina (35) iz Novog Beograda, za koga se u zahtevu državnog tužilaštva za zabranu navijačkih grupa navodi da je preminuo posle tuče navijača Crvene zvezde i Rada.

U delu zahteva glavnog tužioca Slobodana Radovanovića „Incidenti sa smrtnim posledicama u kojima su učestvovali navijači” navodi se da je Ljubotina bio povređen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da je preminuo nekoliko dana kasnije.

„Dana 5. septembra 1998. u 16.20 časova u Beogradu na uglu ulica Vojvode Stepe i Save Maškovića došlo je do masovne tuče između navijača FK Crvene zvezde i FK Rada. Tom prilikom od strane N. N. izvršioca tešku telesnu povredu zadobio je Ljubotina Stevan iz Novog Beograda, Ulica Gandijeva, koji je nakon nekoliko dana preminuo”, navodi se u zahtevu tužioca Radovanovića Ustavnom sudu Srbije, koji je „Blic” objavio.

Međutim, Ljubotina se juče javio redakciji i ispričao da je on tog dana zaista bio povređen, ali da mu život nije bio ugrožen.

- Išao sam na utakmicu na Radov stadion. Čim sam izašao iz tramvaja na Trošarini, video sam masovnu tuču, a odmah me je pogodio kamen u potiljak i imao sam veliku posekotinu. Otišao sam do Urgentnog centra. To je bila subota, pa su me zadržali, jer nedeljom rade samo dežurni. Snimili su mi glavu, nije bilo ozbiljnih posledica i pušten sam kući u ponedeljak. Policajci su mi uzeli izjavu u bolnici i pomogli su mi da uđem u ambulantu. Nikakav postupak zbog toga nije vođen, jer ja nisam video ko me je pogodio - priča Ljubotina.

On navodi da je pre nekoliko godina sa zakašnjenjem od nekoliko meseci takođe pročitao u jednim novinama da je preminuo 1998. posle incidenta na voždovačkoj Trošarini.

- Ne znam kako je to moguće. Imam sva uredna dokumenta, dobio sam novi pasoš pre tri meseca i živim na istoj adresi u Gandijevoj ulici na Novom Beogradu gde sam živeo kada se to desilo. To je jedini incident, gde sam povređen od kada idem na utakmice - priča Ljubotina i navodi da je samo član „delija”, ali negira da je pripadnik neke podgrupe navijača.

Tužilac Jovan Krstić, zamenik glavnog tužioca i autor dela zahteva gde su pobrojani smrtni slučajevi, kaže da mu je žao što je došlo do greške, ali da je srećan što je Ljubotina živ.

- Mi smo te podatke uzimali iz policijskog izveštaja iz tog vremena. Verovatno se u nekom prvom izveštaju navodi da je povreda Ljubotine fatalna. Na sreću, do toga nije došlo. Bilo je veoma veliki broj dokumenta o incidentima i od tolikog materijala nije ni čudo da se potkrade neka greška - kaže tužilac Krstić.

On objašnjava da takve greške ne mogu da utiču na suštinu zahteva da se traži zabrana 14 navijačkih grupa.

- Dovoljna je činjenica za zabranu da je bilo masovne tuče i da je povređeno više osoba. Za zabranu se težina posledica tog incidenta ne ocenjuje sa stanovišta da li je došlo do teškog telesnog povređivanja ili smrtne posledice, već je bitna težina povrede ustavne odredbe o zagarantovanim pravima svih građana. Pošli smo od metodologije da utvrdimo povredu ljudskih prava, i da vidimo ko je oštećeni i ko je počinilac, a težina posledice je jedan element. Važna je celokupna slika, zbog čega neka organizacija treba da se zabrani - objašnjava tužilac Krstić.

Pune kutije dokaza

Tužilac Jovan Krstić kaže za „Blic” da je u Ustavni sud prekjuče stigla dokumentacija MUP od 2005. godine do danas u kojoj su pobrojani svi incidenti u kojima su učestvovali pripadnici 14 grupa čija se zabrana traži.

- Poslali smo pune kartonske kutije dokumentacije u kojoj su pobrojana ubistva, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, remećenje javnog reda i mira u većem obimu, oštećenje i uništenje stvari i imovine, što su sve počinili pripadnici grupa čiju zabranu tražimo. U dokumentima su pobrojana i neka krivična dela iz klasičnog kriminala, najčešće krađe koje su počinili pripadnici ovih grupa - navodi tužilac Krstić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stigli dokazi protiv navijačkih grupa

Izvor: Sportal.rs, 05.Nov.2009, 10:30

U Ustavni sud Srbije juče su stigli dokazi koje je poslao glavni tužilac Srbije Slobodan Radovanović kao prilog zahteva za zabranu 14 navijačkih grupa Crvene zvezde, Partizana i Rada, saznaje "Blic".

Nastavak na Sportal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.