Trokolice jure Beogradom

Izvor: B92, 14.Okt.2010, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trokolice jure Beogradom

Sve je spremno za drugu po redu Red Bull Trku trokolica koja će se održati 16. oktobra sa početkom u 13 časova u Dobračinoj ulici u Beogradu.

Poslednji treninzi pokazali su da trokolice jure i do 60 kilometara na čas što najavljuje uzbudljivu trku u subotu.

Trokolice se na velika vrata vraćaju na beogradske ulice, a poslednji treninzi pokazuju da današnje trokolice postižu brzine i do 60 kilometara na čas. Na drugoj Red Bull Trci trokolica u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << startovaće 64 takmičara, podeljenih u 16 grupa po četiri takmičara.

Kralj trokolice iz pedesetih godina prošlog veka, ujedno i najstariji učesnik na subotnjoj trci Vlada Grof , preneo je svoje dugogodišnje iskustvo u pravljenju trokolica.

Trokolicu sam prvi put video 1950. godine kada je Kene, dečak iz susednog kraja, doneo na Dorćol. Nakon što smo videli trokolicu, društvo iz kraja i ja smo narednih pet ili šest godina vozili trokolice po Beogradu. Trokolica je bila pravi hit među klincima, sećam se da su ih vozili po kraju do sedamdesetih godina prošlog veka", rekao je Vlada Grof.

Grof je otkrio i koje su sličnosti i razlike u pravljenju trokolica pre 60 godina i sada.

Nekada smo trokolice pravili od dasaka koje smo imali u podrumu, umesto točkića smo koristili tri lagera, a za osovine smo koristili drške od metle. Ne sećam se metle iz detinjstva da je imala celu dršku. Umesto šrafova smo koristili metalne štapiće koje smo zagrevali do usijanja i njih smo gurali kroz drvo kako bismo učvrstili volan za glavnu dasku, a lager za osovinu. Nije to bilo najsrećnije rešenje, jer se sve treslo, ali je zabava bila odlična", istakao je Grof, „Danas, princip pravljenja trokolica je ostao skoro identičan. Postoji glavna daska na koju se pričvršćuje volan. Za osovinu se koriste metalne šipke sa navojima, a umesto lagera, trokolice imaju silikonske točkiće koji se mogu kupiti u skoro svakoj sportskoj prodavnici. Najveća razlika u trokolicama od pre 60 godina i sada je brzina. Na internetu sam video snimak Tomislava Relje, jednog od takmičara, gde je postigao brzinu od 60 kilometara na sat. Trokolice danas zaista jure".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trokolicama niz u Dobračinu ulicu

Izvor: Blic, 15.Okt.2010, 01:10

U Dobračainoj ulici sutra će se, drugu godinu za redom, održati „Red Bul - Trka trokolica“. Početak nadmetanja zakazan je za 13 sati...Trka će se održati u delu Dobračine od Simine, gde će biti start, do Strahinjića bana, gde će se nalaziti cilj. Staza je duga 300 metara, a na njoj će...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.