Predstavljena monografija »Srpska crkva u Velikom ratu 1914-1918.«

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Okt.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena monografija »Srpska crkva u Velikom ratu 1914-1918.«

BEOGRAD - Na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas je predstavljena kapitalna monografija "Srpska crkva u Velikom ratu 1914-1918", prva da sada objavljena sveobuhvatna istoriografska studija o stradanju Srpske crkve u Prvom svjetskom ratu.

Monografija pruža sveobuhvatni pregled stanja crkve i njenog funkcionisanja tokom Prvog svjetskog rata, podatke o materijalnim razaranjima Crkve, a prije svega daje podatke >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << o stradanjima sveštenika i o pojedinačnim sudbinama najvećeg broja sveštenika i monaha.

Autori knjige, stručni saradnici u Institutu za noviju istoriju Srbije Radmila Radić i Momčilo Isić, istražujući arhive Jugoslavije i Srbije, kao i, prvi put Arhiv Sinoda Srpske pravoslavne Crkve /SPC/, došli su do nalaza da je Srpska crkva bila jedan od najvećih pojedinačnih stradalnika u Prvom svjetskom ratu.

Momčilo Isić je rekao da je u Prvom svjetskom ratu poginulo ili na drugi način stradalo 30 odsto sveštenika SPC i da knjiga sadrži leksikon sa 3.327 imena sveštenika koji su stradali, bili internirani ili radili tokom rata u Srbiji.

Isić je podsjetio da se ni dan danas ne zna koliko je ljudi stradalo u Srbiji u Prvom svjetskom ratu i kolike su bile stvarne razmjere razaranja.

Knjigu je objavila Izdavačka kuća "Filip Višnjić" u okviru edicije "Moderno doba", u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom "Prosvjeta" iz Gackog.

Urednik edicije "Moderno doba" Dragan Jovanović rekao je na promociji da knjiga daje informacije do sada potpuno nepoznate publici o tome kako su "izgledale četiri krvave godine" trajanja Prvog svjetskog rata.

"Publika nema predstavu, između ostalog, šta se dešavalo sa SPC, a sveštenici su išli i u zbeg preko Albanije. Ona je više nego značajan priručnik, enciklopedija, jer prvi put daje detalje o tome šta se zaista dogodilo", rekao je Jovanović.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.