Mali: Od 1. novembra penzije veće za devet odsto; Sa MMF 20.oktobra o novom stend-baj aranžmanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2022, 09:23

Mali: Od 1. novembra penzije veće za devet odsto; Sa MMF 20.oktobra o novom stend-baj aranžmanu

Penzije u Srbiji će od 1. novembra biti povećane za devet odsto, a od 1. januara za još 12 odsto, pa će penzioneri sledeće godine imati penziju veću za više od 20 odsto nego sada, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je govoreći za Jutarnji dnevnik RTS rekao i da će plate u javnom sektoru od 1. januara biti povećane za 12,5 odsto i podsetio da je i minimalna zarada povećana za 14,3 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da će sledeće godine prvi put preći 40.000 dinara.

Javni dug 31,5 milijardi evra, 53 odsto BDP

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardi evra i da njegov udeo u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosi 53 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta i ispod nivoa koji imaju i mnoge razvijenije zemlje.

"Jedna Francuska ima 2.900 milijardi evra duga, Nemačka 2.482 milijarde a pravi pokazatelj duga jeste njegovo poređenje sa učešćem u BDP, koje je kod nas 53 odsto, a recimo u Grčkoj 193 odsto, Španiji 118, Francuskoj 113, Crnoj Gori 103, dok je prosek Evropske unije 90 odsto", rekao je Mali gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Komentarišući izjave prema kojima je situacija sada gora nego 2012. godine, on je rekao da takve izjave daju neodgovorni pojedinci i naveo da je 2012. naš javni dug iznosio 17,7 milijardi evra i da je njegov udeo u BDP-u iznosio oko 53 odsto kao i sada.

"Ima tu međutim jedna velika razlika, a ona je u tome da je 2012. naš BDP iznosio 33,6 milijardi evra, a sada vredi 60,2 milijarde", rekao je Mali i dodao da ćemo na kraju godine imati BDP veći od 60 milijardi evra, što je više nego ikada.

Naveo je i da je 2012. prosečna plata iznosila 331 evro, a sada je

633 evra, dohodak po stanovniku je pre 10 godina iznosio 4. 700 dolara, a danas je više od 8.000 dolara.

Velika je razlika i u stopi nezaposlenosti koja je 2012. bila 25,9 odsto a sada je sa 8,9 odsto rekordno niska, kao i stranim direktnim investicijama kojih pre 10 godina nije bi bilo, a za osam meseci ove godine dostigle su 2,6 milijardi evra.

" Zato nam je važno da nastavimo i sa reformama i sa aranžmanom sa MMF-om", naglasio je ministar Mali.

Naveo je još jedan podatak koji svedoči o stabilnosti javnih finansija, a on kaže da Srbija na računu trenutno ima 2,5 milijardi evra i da je likvidna.

Istakao je da je veoma važno da prištedimo struju koliko možemo, jer se za njenu nabavku troši mnogo novca.

"Mi smo svake godine kupovali struju i to nije ništa novo. Problem je što je ona sada mnogo skuplja, pa umesto ranijih 70, 80 do 100 evra po megavatu, sada košta 400 evra", rekao je Mali.

Sa MMF od 20.oktobra o novom stend-baj aranžmanu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi u Srbiju 20. oktobra i da će se tada sa tom međunarodnom finansijskom institucijom razgovarati o novom stend-baj aranžmanu, koji bi trebalo da pruži dodatni impuls reformama i sigurnosti ulaganja u Srbiji.

"Zadovoljni smo saradnjom sa MMF-om i potpuno je prirodno da je nastavimo, a jedan od potencijalnih načina je upravo stend-baj aranžman. Imajući u vidu situaciju u svetu, smatramo da bi to dalo dodatni impuls reformama u Srbiji i dozu sigurnosti, s obzirom na to da je, kada imate aranžman sa MMF-om, vaš kredibilitet i sigurnost po pitanju dolaska investicija mnogo veća“, rekao je ministar finansija gostujući na RTS-u.

Mali je naglasio da je za Srbiju aranžman sa MMF-om izuzetno važan i podsetio da je sa tom finansijskom institucijom saradnja krenula 2015. godine, kao i da su nam pomogli da kroz dosadašnji reformski proces prođemo brzo i uspešno, saopštilo je ministarstvo.

"Danas je Srbija primer uspešnosti reformi od 2014. do 2018. godine, kada smo završili tešku fiskalnu konsolidaciju. Nakon toga smo ušli u visoke stope privrednog rasta, još pre krize izazvane pandemijom", naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, sada bi mogli da povučemo mnogo povoljnija novčana sredstva, nego što bi to bio slučaj kada bi se zaduživali na finansijskom tržištu kapitala.

"Tokom Generalne skupštine UN predsednik Vučić je imao sastanak sa predsednicom MMF-a Kristalinom Georgievom i ona je rekla jednu važnu stvar, a to je: pravite finansijske bafere. Što bi značilo - finansijske rezerve. Da imate dovoljno novca da reagujete ukoliko se situacija pogorša. A kao što smo svedoci, tu je konflikt u Ukrajini koji se nastavlja, ogromna energetska kriza, veliki broj zemalja ulazi u recesiju i sve to zahteva da imamo dovoljno novca", istakao je Mali.

Zato je i bilo važno, dodaje, da od UAE dobijemo kredit od milijardu dolara po stopi od samo tri odsto.

Da smo izašli na tržište kapitala mi bismo imali kamatu od sedam do osam odsto i to ne zbog Srbije, već zbog toga što je sada trenutno takva cena novca, naglasio je Mali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali: Od 1. januara penzije veće za još 12 odsto, a povećanje plata za 12,5 odsto

Izvor: Danas, 26.Sep.2022

Ministar finansija Siniša Mali najavio je jutros da će od 1. januara penzioneri dobiti povećanje penzija od još 12 odsto, a zaposleni u javnom sektoru povećanje plata od 12,5 odsto.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.