Kon: Efekti novih mera tek krajem iduće sedmice; Tiodorović: Nezadovoljni smo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2021, 21:46

Kon: Efekti novih mera tek krajem iduće sedmice; Tiodorović: Nezadovoljni smo

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da će nove mere u suzbijanju širenja korona virusa tokom predstojećeg vikenda svakako poboljšati epidemiološku situaciju, ali da će se njihovi efekti videti tek krajem sledeće nedelje.

Krizni štab odlučio je danas da se zatvore svi ugostiteljski objekti i radnje od 12 časova u subotu do šest sati ujutro u ponedeljak, a Kon je za RTS rekao da te mere >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neće mnogo poboljšati situaciju, ali da je u svakom slučaju bolje što su uvedene nego da ih nema.

"Važno je šta će se dešavati u sledećoj nedelji, a istovremeno u utorak imamo novi sastanak", kaže Kon.

Smatra da je mere trebalo ranije uvesti i da su stručnjaci na to upozoravali i pre Sretenjskih praznika.

"Činjenica je da se Srbija odlučila da sprovodi mere koje su vrlo blage bez obzira na sva upozorenja da će onda duže trajati. To je jednostavno nešto sa čim moramo da se pomirimo", rekao je Kon.

Tokom vikenda neće raditi kafići i restorani, a Kon kaže da će hoteli svoje kapacitete koristiti samo za svoje goste, dok će skijališta kontrolisati odgovarajuće službe, kao i ranije.

Zakazane sportske manifestacije će se, navodi Kon, održavati bez gledalaca, a predstave do 21 sat.

Povodom prelaska srednjoškolaca na onlajn nastavu iduće sedmice, Kon je rekao da je nadzorni sistem u školama solidan, ali da iskustva iz inostranstva pokazuju da se kovid-19 prenosi sada i među mlađima, i u ovoj novoj varijanti britanskog soja, kao i južnoafričkog i južnoameričkog.

"Za sada mi već imamo britanski soj. Vrlo je verovatno da on upravo dominara u školama", kaže Kon.

Navodi da je ta mera proaktivna i preventivna, jer su, kaže, srednjoškolci najviše u kontaktu, a da je istovremeno primećeno da najviše ne koriste zaštitne maske.

Prelazak na onlajn nastavu iduće sedmice, kaže Kon, praktično će značiti povezane dve nedelje onlajn nastave, budući da se ona kombinuje sa odlaskom učenika u školu na nedeljnom nivou.

Tiodorović: Nezadovoljni smo

Mi smo nezadovoljni merama donetim na današnjoj sednici Kriznog štaba jer smo tražili oštre mere koje će obezbediti da smanjimo kontakte, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i dodao da medicinski deo Kriznog štaba nikada nije predlagao policijski čas.

"Zabrana kretanja nikada nije bila opcija, ne možemo zaustaviti život, ali moramo da obezbedimo da ne funkcioniše onaj deo gde se transmisija virusa prenosi neograničeno i bez ikakve prepreke", istakao je Tiodorović.

On je objasnio da je tokom sednice Kriznog štaba bilo dosta energičnog rada i sučeljavanja stavova.

"Ovo je neprestana borba između onog što predstavlja potreba za ekonomijom i onog što na prvom mestu mora biti, a to je očuvanje zdravlja našeg stanovništva. Mi smo praktično još pre dva meseca tražili da to budu vrlo oštre mere i vrlo ozbiljna kontrola sprovođenja tih mera. Mislim da je glavni problem bio u merama - nadzoru i kontroli tih mera. Znači potrebna je ozbiljna, rigorozna kontrola sa sprovođenjem mera u celini", ocenio je Tiodorović.

Upitan da li je propušten pravi trenutak za oštrije mere on je odgovrio da na neki način možda i jesu, ali , kako je naglasio , nije u životu baš tako jednostavno donositi odluke u pravom trenutku.

Ne želim time da pravdam bilo koga ni Krizni štab ni nas iz Medicinskog dela Kriznog štaba nego jednostavno uvek se nađete na izboru trenutka tako smo i ove mere koje smo doneli danas ipak uskladili sa onim što se sutra dešava - sutra su Zadušnice i morali smo to da uzmemo u obzir, istakao je on.

Najvažnije je, ističe, sprovesti mere koje će omogućiti da se potpuno kontroliše epidemiološka situacija i da se onemoguće kontakti između ljudi kako bi se širenje virusa prekinulo.

Prema njegovim rečima, zdravstveni radnici na ivici snage.

"Naši zdravstveni radnici - lekari, sestre, ali i nemedicinski radnici koji su u tim kovid bolnicama i centrima su na ivici snage. Ovo predugo traje. Traje dugo i za stanovništvo i ono je da kažem na ivici strpljenja, ali zdravstveni radnici su pod stalnim pritiskom", ocenjuje Tiodorović.

Apeluje na građane da poštuju sve propisane mere jer kako kaže, samo tako možemo pobediti virus.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"VAŽNO JE ŠTA ĆE SE DEŠAVTI SLEDEĆE NEDELJE" Kon o novim merama i prisustvu britanskog soja u školama

Izvor: Blic, 05.Mar.2021

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da će nove mere u suzbijanju širenja korona virusa tokom predstojećeg vikenda svakako poboljšati epidemiološku situaciju, ali da će se njihovi efekti videti tek krajem sledeće nedelje.

Nastavak na Blic...

"SLEDEĆA NEDELJA JE KLJUČNA" Dr Kon otkrio kada će se videti efekti novih mera

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2021

Krizni štab odlučio je danas da se zatvore svi ugostiteljski objekti i radnje od 12 časova u subotu do šest sati ujutro u ponedeljak..Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da će nove mere u suzbijanju širenja korona virusa tokom predstojećeg vikenda svakako poboljšati epidemiološku...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.