Hiršer konačno dočekao zlato!

Izvor: N1 televizija, 13.Feb.2018, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiršer konačno dočekao zlato!

Austrijski skijaš Marsel Hiršer okitio se zlatom u alpskoj kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu i tako došao do svoje prve titule olimpijskog šampiona.

Hiršer je do najsjajnijeg odličja došao u vremenu od 2:06.52 minuta i konačno je dočekao svoj trenutak da zasija i na Igrama. Šestostruki osvajač velikog Kristalnog globusa do sada je imao samo srebro u slalomu od pre četiri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u Sočiju, a sada je uspeo da upotpuni svoju kolekciju medalja, pošto ima još četiri svetska individualna zlata.

Srebro je osvojio Francuz Aleksi Pantiro, a na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se njegov sunarodnik Viktor Mifa-Žande.

Najbolji srpski skijaš Marko Vukićević ostvario je najbolji plasman svoje karijere, pošto je zauzeo 25. mesto. Marko je u cilju imao nešto više od pet sekundi zaostatka u odnosu na Hiršera, u trenutku kada je Austrijanac slavio zlato bio je 18, ali na Olimpijskim igrama posle najboljih 30 sledi još isto toliko skijaša koji dobrom drugom vožnjom mogu da napreduju.

Posle odlaganja muškog spusta i ženskog veleslaloma, program u alpskom skijanju je konačno počeo, ali ne bez problema. Zbog jakog vetra, start je pomeren, ali je spust u okviru kombinacije startovao na vreme, dok staza u slalomu nije bila klasična, već je zbog uslova napravljena ledenom.

Nemački skijaš Tomas Dresen bio je vodeći posle spusta, imao je sedam stotinki prednosti u odnosu na Aksela Lunda Svindala iz Norveške, dok je treći bio olimpijski šampion u spustu Matijas Majer. Marsel Hiršer je imao 12. vreme, sa sekundu i 32 sekunde zaostatka u odnosu na Dresena.

Kada je red došao na slalom, skijaši kojima je specijalnost spust su se mučili u toj disciplini. Francuz Viktor Mifa-Žande se vrlo brzo našao u vođstvu, a potom je samo gledao kako rivali ne uspevaju da ga stignu. Među tim skijašima bio je i Vukićević, koji je duž staze gubio vreme, pošto je bio 24. posle spusta. Srpski skijaš se impresivno pokazao, pošto je posle prve serije bio tek dve sekunde iza Dresena koji je ove godine pobedio u Kicbilu, na najtežem spustu na svetu.

Francuskog skijaša je sa čela pomerio tek Hiršer, koji je odskijao neverovatno čak iako je u trenutku kada je bio na sredini staze usledio jak nalet vetra. Međutim, to Austrijanca nije omelo, čak je pojačao ritam i u cilju uspeo da nadmaši Mifa-Žandea za sekundu. Nedugo zatim na stazi se našao Pantiro, koji je gubio vreme niz stazu, da bi ipak u finišu uspeo da nadoknadi malo vremena i kroz cilj prođe sa 23 stotinke zaostatka.

Potom su redom kapije promašili Italijani Peter Fil i Dominik Pariz, kao i Vinsent Krihmajr iz Austrije, a vrlo brzo je bilo jasno da najbolji iz prve serije ne mogu da nadmaše Hiršera. Prvo se Norvežanin Ćetil Jansrud odlično držao do drugog dela, potom je Svindal odlučio da ne startuje, a na kraju je Majer imao težak pad, ali je imao sreće da ne doživi povredu. Ostao je još samo Dresen, ali je on morao da se zadovolji devetim mestom.

Na kraju je najbolju trojicu sledio Austrijanac Marko Švarc, ispred Ligetija, još jednog francuskog skijaša Tomasa Mermilo-Blondana i Jansruda. Među prvom desetoricom našla su se dvojica Slovenaca – Stefan Hadalin i Klemen Kosi na osmom i desetom mestu, a između njih umetnuo se Dresen.

Hiršer je Austriji, inače, doneo drugo zlato, a prvo je osvojio sankaš Davir Grajršer, koji je svrgnuo sa trona dvostrukog olimpijskog šampiona Feliksa Loha.

Naredna trka skijaše čeka u četvrtak, za kada je zakazan spust, koji je trebalo da bude održan u nedelju, ali je otkazan zbog jakog vetra.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

ZOI: Norveška prva, japanskom klizaču suspenzija

Izvor: VOA, 13.Feb.2018

Norveška se nalazi na prvom mestu liste ZOI po broju medalja, u tesnoj trci sa Holandijom, Kanadom i Nemačkom, koja trenutno ima najviše zlatnih medalja, ukupno 5.   Kloi Kim, 17-godišnja američka snouborderka, osvojila je prvo mesto u disciplini halfpajp, sa krajnjom ocenom od 98.25 poena...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.