SMAK SVETA 21. DECEMBRA 2012.

Izvor: Kurir, 27.Nov.2011, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMAK SVETA 21. DECEMBRA 2012.

MEKSIKO SITI - Maje su otkrile najveću tajnu. Smak sveta ipak će se dogoditi 21. decembra 2012, kao što su predvidele drevne Maje, tvrde arheolozi u meksičkom nacionalnom institutu za antropologiju i istoriju.

MEKSIKO SITI - Maje su otkrile najveću tajnu.

Smak sveta ipak će se dogoditi 21. decembra 2012, kao što su predvidele drevne Maje, tvrde arheolozi u meksičkom nacionalnom institutu za antropologiju i istoriju. Oni su, pored ispisane kamene ploče iz Tortugera >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u državi Tabasko, koja je do sada bila jedini dokaz za to, pronašli i ispisanu opeku u ruševinama hrama Komalkalka.

Ploča iz Tortugera opisuje nešto što bi trebalo da se dogodi krajem 2012. i uključuje Bolon Joktu, misterioznog majanskog boga povezanog s ratom i stvaranjem. Međutim, zbog pukotine na kamenu kraj teksta je skoro nečitljiv, a neki su protumačili da piše „On će sići s neba“.

Opeka iz Komalkalka neobična je zbog toga što su izgravirane stranice najverovatnije bile okrenute ka unutrašnjosti i prekrivene gipsom, što znači da nije trebalo da budu vidljive. Nađena je u majanskom hramu, koji je, za razliku od drugih, sav od opeke.

Datum na opeci poklapa se s krajem 13. baktuna, odnosno datumom na ploči iz Tortugera. Baktuni su periodi od 394 godine, a 13 je bio sveti broj za Maje. Njihov kalendar počinje 3114. pre nove ere, a 13. baktun se završava 21. decembra 2012.

Portparol meksičkog instituta Arturo Mendes kaže da je deo inskripcije otkriven pre nekoliko godina i da je od tada detaljno proučavan. Opeka nije izložena nigde, već se čuva u fundusu instituta, a video ju je samo naučni krug.

Obe inskripcije, i na ploči iz Tortugera i na opeci iz Komalkalka, najverovatnije su isklesane pre oko 1.300 godina i svaka je na svoj način misteriozna.
Pogledaj vesti o: Smak sveta 2012

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.