Osam radnih dana za budžet

Izvor: B92, Beta, 16.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam radnih dana za budžet

Beograd -- Skupštini je ostalo još osam radnih dana da usvoji predlog budžeta za sledeću godinu. Privremeno finansiranje nije smak sveta, kaže Slavica Đukić-Dejanović.

Ukoliko se to ne desi, Vlada Srbije obavezna je da do 31. decembra donese Uredbu o privremenom finansiranju. Uredba važi za prva tri meseca 2009. i kako je za B92 objašnjeno u Ministarstvu finansija, povlači se u trentuku čim Skupština usvoji budžet.

Poslanici Skupštine Srbije imaju rok da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 29. decembra, do kraja redovnog zasedanja, usvoje budžet. U slučaju da se to ne desi, Srbija prelazi na privremeno finansiranje.

To, kako je za B92 rečeno u Ministarstvu finansija, znači da do 31. decembra Vlada mora da donese Uredbu o privremenom finansiranju.

Uredba važi za prva tri meseca i znači da država u januaru, februaru i martu 2009. može da potroši četvrtinu prihoda koju je ostvarila u ovoj godini.

Urednik Kvartalnog monitora Pavle Petrović kaže da bi u toj situaciji država mogla biti štedljivija, ali da plate i penzije neće biti ugrožene.

"To znači da bi prvi kvartal 2009. godine bio restriktivniji nego što bi to bilo sa pravim bužetom. U tom smislu, iz ugla makroekonomske stabilnosti ne postoje opasnosti i potrošnja bi bila niža nego što planira budžet, dok je struktura potrošnje drugačija”, objašnjava Petrović.

"Ono što će sigurno morati da se finansira, to su plate, penzije i slično, to će morati da se plati i biće isplaćeno, dok će trpeti rashodi koji mogu da se odlože. Na primer, nabavke roba i usluga za potrebe države to može da se odloži, investicije mogu da se odlože i neće se finansirati, ili deo toga, neke subvencije možda neće biti isplaćene", kaže on.

U Ministarstvu finansija kažu i da se u situaciji da parlament u međuvremenu, na primer u januaru usvoji budžet, Uredba o privremenom finansiranju povlači i da se primenjuje Zakon o bužetu.

Iskustva sa privremenim finansiranjem Srbija je već imala u prvom delu 2007. godine, što je u početku imalo pozitivne efekte.

"Dobra stvar je što je to onda prinudna štednja. Tako je bilo 2007. godine u tom periodu, ali je loša strana bilo što se, zatim, u narednim mesecima krenulo da se nadoknadi sve ono što nije moglo da se potroši u režimu privremenog finansiranja", podseća Petrović.

Kašnjenje sa donošenjem budžeta već je dovelo do toga da MMF za sredinu januara pomeri odluku o odobravanju aranžmana sa Srbijom o mogućnosti povlačenja 520 miliona dolara.

Miladin Kovačević iz Ekonomskog instituta ne veruje da bi u situaciji privremenog finansiranja i mogućnosti da se budžet donese od Nove godine, arnžman sa MMF-om mogao biti ugrožen.

"Ne verujem da bi MMF na taj način reagovao iz prostog razloga što kašenjenje od 10-15 dana. MMF nije došao da pravi taj aranžman sa potajnom nadom da ćemo mi zakasniti neko kratko vreme, ili prekršiti neki limit, pa će onda MMF imati alibi da odustane od aranžmana sa nama, to prosto nije u duhu takivh međunarodnih institucija”, kaže Kovačević.

"Problem je taj što MMF odlaže odobravanje aranžmana, a za nas je bitno da uđemo u 2009. sa tim aranžmanom, jer nam je on bitna podrška finansijskom rejtingu zemlje i takođe određena finansijska podrška za stabilnost", smatra on.

Kada će u Skupštini početi rasprava o bužetu, još uvek nije izvesno.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović najavljuje da bi to moglo da se dogodi krajem ove ili početkom sledeće nedelje.

S obzirom da skupština ne radi u petak zbog Svetog Nikole, ni 25. decembra zbog Božića po novom kalendaru, računica pokazuje da će poslanici imati jako malo vremena da pretresu i usvoje 900 strana predloga bužeta i za sada još uvek nepoznat broj amandmana.

"Nije smak sveta"

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da očekuje da parlament usvoji budžet za narednu godinu, ali je navela da nije smak sveta ni ako se pređe na privremeno finansiranje.

Ona je novinarima u parlamentu rekla da "rasprava koja je u toku ide nešto sporije", i "apelovala na savest svih poslanika" kako bi se što pre završila tekuća rasprava i usvojio budžet.

"Očekujem da će poslanici biti odgovorni, jer me građani na ulici sreću i pitaju šta je sa budžetom. Plan je da ga usvojimo i ja verujem da ćemo to uspeti", kazala je Slavica Đukić-Dejanović.

Čuli ste, rekla je predsednica parlamenta, "da nije smak sveta privremeno finasiranje, ali to nije u redu".

Na pitanje da li će se o tačkama koje su na dnevnom redu ove sednice glasati možda u ponedeljak, ona je rekla da je to kasno, ali da možda to može da se desi i u subotu.

Odbor za finansije usvojio predlog

Odbor za finansije Skupštine Srbije podržao je danas predlog budžeta za 2009. godinu kojim su predviđeni prihodi od 698,7 i rashodi od 748,7 milijardi dinara.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je rekla da su 80 odsto rashoda budžeta zakonske obaveze prema budžetskim korisnicima.

Ona je navela da je u prihode budžeta u idućoj godini uračunate i dividende od profita javnih preduzeća, u vrednosti od oko 14 milijardi dinara.

Procena Ministarstva finansija je da će 17 republičkih javnih preduzeća imati dobit od oko 29 milijardi dinara, a njihova je obaveza da 50 odsto te dobiti uplaćuju u budžet Srbije.

Ove godine javna preduzeća ni dinar od dobiti nisu uplatila u budžet.

Dragutinovićeva je rekla da je budžet mogao da bude restriktivniji da nije bilo rebalansa ovogodišnjeg budžeta, kojim su povećane penzije, kao i plate koje se isplaćuju iz budžeta.

Dragutinovićeva očekuje da budžet bude usvojen do kraja godine, ali bi, kako je novinarima rekla, u slučaju da dođe do privremenog finansiranja, izdaci države bili manji nego što je planirano budžetom za iduću godinu.
Pogledaj vesti o: Smak sveta 2012

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.