Srbi u Prištini obeležili hramovnu slavu

Izvor: B92, 22.Maj.2023, 18:14

Srbi u Prištini obeležili hramovnu slavu

Više desetina vernika proslavilo je danas hramovnu slavu u crkvi Svetog Nikole u Prištini.

Praznik je okupio raseljene i Srbe iz okolnih mesta, ali i one koje još uvek žive u ovom gradu, u kome ih je nekada bilo preko 40.000.

Liturgiju u crkvi Svetog Nikole služio je iguman manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, otac Mihajlo, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

"Evo dana koji nam dade Gospod, da se okupimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ovom hramu koji je bio uništen, ali je obnovljen, kao što se obnavljamo i mi ljudi, kad god padnemo u greh i iskušenja.Tako je i ovaj hram bio uništen i spaljen i mislilo se da nikada neće biti života u njemu ali evo, svedoci smo da ga ima i da koliko god nas ovde ima, iako je mali broj ljudi koji žive u ovom gradu, nas pravoslavnih Srba, ipak dovoljan je broj da bude srpski grad i da bude srpsko mesto, i da ovo bude mesto gde se naša braća i sestre okupljaju da slave Gospoda, da se služi liturgija i da imamo život hrišćanski koji nam je Gospod dao", poručio je u besedi otac Mihajlo.

Nakon liturgije presečen je kolač domaćina Miodraga Živića, javlja novinar Tanjuga. Kolačar za narednu godinu biće Lazar Velić. Crkvu Svetog Nikole sagradili su pravoslavni Srbi iz Prištine 1833. godine na temeljima srednjovekovnog srpskog pravoslavnog manastira, međutim, u pogromu 17. marta 2004. godine je do temelja spaljena zajedno sa parohijskim domom. Obnovljena je nekoliko godina kasnije.

Liturgiji su prisustvovali predsednici opština i članovi Privremenih organa Prištine, Lipljan, Obilić i Kosovo Polje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.