Nastavak štrajka u školama

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak štrajka u školama

Škole širom Srbije štrajkuju drugi dan zaredom. Sindikat "Nezavisnost" kaže da su časovi bili skraćeni u 263 škole, dok resorno ministarstvo tvrdi da je manji broj škola štrajkovao. Nastavak pregovora sutra.

U mnogim školama u Srbiji časovi su i danas trajali 30 minuta. U sindikatu "Nezavisnost", koji je organizovao protest, tvrde da su časovi bili skraćeni u 263 škole.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da se školsko zvono ne oglašava na 30 minuta u svim školama, jer to ne dozvoljavaju direktori, čime stvaraju privid da čas traje normalo, 45 minuta.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić tvrdi da je u zakonskom štrajku 147 škola - 99 osnovnih i 48 srednjih, što je 8,1 odsto od 1804 obrazovno-vaspitne ustanove.

"Podatke o broju škola u štrajku dobijam od načelnika školske uprave, a on od direktora škola", rekao je Kostić.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i sindikat "Nezavisnost" zahtevaju da se prosveti  budžet poveća 24,5 odsto, isplate jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu i zaostale otpremnine.

Sindikati traže i da odmah počnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.

Članovi ta četiri sindikata potpuno će obustaviti rad od 28. januara, ako se u međuvremenu ne postigne dogovor. Članovi Sindikata obrazovanja Srbije, međutim, neće organizovati potpunu, već samo delimičnu obustavu rada.

Kako RTS saznaje, trebalo bi da se pregovori nastave sutra.
Pogledaj vesti o: Skraćeni časovi

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.