Izvor: PRObjave.com, 29.Sep.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upotrebljivost i interfejs web aplikacija

Želja vlasnika web sajtova jeste uglavnom isplativost, i što veći broj zadovoljnih korisnika koji će se opet vratiti na stranicu. Efektivna optimizacija sajta i sadržaja za pretraživače i dobar Internet marketing će svakako "dovući" posetioce kod vas, ali u tom trenutku, kada potencijalni posetilac pristupa vašem sajtu, nastupa kritičan i vrlo važan momenat – posetilac odlučuje da li je zadovoljan vašim sajtom.
Pitanja se postavljaju sama od sebe nalik na : "Kako ubediti posetioca da je na pravom mestu" ili "Kakav doživljaj ima posetilac surfujući sajtom, odnosno hoće li doći ponovo" i sl.
Jednostavnost upotrebljivost efikasnost
Zamislite sledeću situaciju iz svakodnevnog života.
Ako ste posetili biblioteku, i već sat vremena pokušavate naći odeljak sa geografskom literaturom, priznajte da će te biblioteka za vas biti okarakterisana kao neogranizovana i neupotrebljiva (iako je sasvim moguće da imaju velike bilborde po gradu i najnovija svetska izdanja).
Slično je i na webu. Uvek se setite da je i mušterija "kralj" (Consumer is the king) tj. veoma je bitno usresrediti se na potrebe mušterije. O bilo kakvoj aplikaciji da je reč, dizajn mora biti prilagodljiv posetiocima (različitim operativnim sistemima, browserima, rezolucijama ekrana...).
Preglednost je ključ ka putu optimizacije upotrebljivosti sajta. Ne smete sebi priuštiti luksuz da se korisnik zamara čitajući tekst usled sličnosti boje fonta i pozadine. Takođe nedostatak elemenata za formatiranje teksta, koji će sadržaj učiniti čitkim, kao što su liste, naslovi, posebno naznačeni (boldovani) delovi teksta, pasusi i sl. može biti koban.
Zapamtite - samo pregledan tj. čitljiv sadržaj je dobar sadržaj.
Sprovedite anketu među posetiocima o upotrebljivosti vašeg sajta ili bilo koje web aplikacije. Ukoliko su među komentarima često pominjane reči jednostavnost, upotrebljivost, efikasnost, pritom ste analizirali korisnike i zaključili da odlaze sa osmehom na licu, znajte da ste našli ključnu formulu da na najbolji način optimizujete vašu aplikaciju kada je reč o upotrebljivosti i interfejsu.
biZbuZZ

Niš
Tel: +381 63 691 803
Email: aleksandar.ilic@itseminar.org
Web: www.bizbuzz.rs

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.