Izvor: PRObjave.com, 02.Sep.2009, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnost šoka

Autor će nakon projekcija biti dostupan da odgovara na sva pitanja publike.
Retrospektivu će otvoriti Dimitrije Vojnov, dramaturg i jedan od najistaknutijih domaćih filmskih kritičara mlađe generacije. Ulaz na sve projekcije je slobodan.
Mladen Đorđević je, iako tek na početku svoje karijere, u krugovima filmofila već stekao status kultnog režisera. U čitavoj domaćoj javnosti je kao grom odjeknulo njegovo prvo dugometražno ostvarenje – šokantni dokumentarni film "Made in Serbia" - koje je u punom sjaju prikazalo autentičnost, angažovanost i nezavisnost njegovog autorskog izraza, i svu njegovu ličnu hrabrost da u svojim filmovima ne odstupi od iskrenog bavljenja bolnim i opasnim društvenim problemima. Film je na DVD-u prodat u rekordnom broju za domaće uslove, a Mladenu je doneo nagradu za najboljeg novog autora na festivalu balkanskog filma Balcan Black Box u Berlinu 2006. Visoka očekivanja fanova nije izneverio ni svojim celovečernjim igranim prvencem, izrazito smelim, provokativnim i subverzivnim ostvarenjem "Život i Smrt Porno Bande". Taj višeslojno angažovani film je, kao retko koji poslednjih decenija, podelio i kritiku i publiku i izazvao ekstremne reakcije - fanatično obožavanje s jedne i otvoreno zgražavanje sa druge strane. Svoju festivalsku premijeru imao je na ovogodišnjem FEST-u, na kome je dobio i nagradu "Nebojša Đukelić" Udruženja beogradskih filmskih novinara i kritičara za najbolji film FEST-a 2009. Nagrađen je specijalnim priznanjima i na ovogodišnjem festivalu "Cinema City" u Novom Sadu i Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Letos je prikazan i na prestižnom "Pucheon International Fantastic Film Festival-u" u Južnoj Koreji, a pre nego što nastavi svoju svetsku festivalsku turneju, 16. septembra će iz "Sava Centra" krenuti u domaću bioskopsku distribuciju posredstvom distributerske kuće "Tuck".
Kulturni Front
Makedonska 22
11000 Beograd
Tel: 011 316 42 96
Email: info@culturalfront.net
Web: www.culturalfront.net

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.