Umete li da balansirate?

Izvor: PRObjave.com, 30.Jul.2015, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umete li da balansirate?

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Mima Vasiljević je napisala tekst:
Umete li da balansirate? Sila akcije je po intezitetu jednaka sili reakcije.
Ako ste mislili da ću da vam održim čas fizike, prevarili ste se, mada mi je to bila inicijalna namera, da kroz prizmu jednog fizičkog zakona pogledam u pravcu savremenog čoveka.
Jer, svaka naša akcija ima i svoju komplementarnu reakciju a rezultat (sabiranja) ove dve sile je ravnoteža. Mogli bi taj slučaj nazvati „Balansologija"
Pošto je Balansologija jedan, onako, apstraktan pojam a ja sa svojim poimanjem fizičkog sveta i zakona u istom, teško mogu da prihvatim nešto apstraktno, tako je naći balans u mom životu bio borbapar excellence. Oduvek sam se divila ljudima koji su umeli da u svojih 24 sata spakuju mojih 72, kao i da budu na tri mesta istovremeno i da svi oko njih budu srećni i zadovoljni.
A ja, opušteno mogu da kažem da, od vremena pa sad, kod mene balansiranje postoji u smislu „koliko kilometara treba da pretrčim ne bi' li spržila one dve čokolade od juče" (rezultat je milion), pa vam baš i nisam najbolja osoba za priču o balansu. Jedino čime se vodim je da kad je privatni život ispunjen i srećan poslovni ide sjajno, pa sam rešila da se u svom životu bavim isključivo stvarima posle kojih ću osetiti zadovoljstvo i sreću.
Međutim, kada je reč balansu u rekreativnom sportu, kako se ne bih povredila morala sam mnogo toga da naučim o svom telu i mehanizmima (kao i da se naučim da se ne zalećem, što baš i nije nešto išlo)
U svakom pokretu imamo mišiće koji primarno učestvuju, i one koji ograničavaju pokret (agoniste i antagoniste). Od agonista se očekuje najveći posao pa se lakše razviju i povećaju, dok su često antagonisti ti od kojih potiče povreda u slušaju da su dugo vremena bili izduženi, ili su nedovovoljno bili vežbani.
Kada se naruši ravnoteža, događa se povreda.
Trkači često zarade povredu zbog toga što misle da je trčanje samo po sebi dovoljno (been there done that and got injured). E pa nije dovoljno, zadnja loža je u mom slučaju bila dosta slabija od kvadricepsa, pa je uz narušeni prednja-zadnja loža balans, koleno počelo da me boli. Povredu vučem od prošle godine i postala je nažalost hronična.
Pa dakle, šta je rešenje (u najvećem broju slučaja)?
Propriocepcija, tj. proprioceptivni trening - pokret i telesno pozicioniranje koje se radi u svrhu jačanja tetiva i mišića.
Propriocepcija podrazumeva osećaj vlastitog tela u prostoru. Da bi vam bilo jasnije šta želim da kažem - zatvorite oči i kažiprstom potražite svoj nos. Osim ako niste cirke, ubošćete ga iz prve.
Propriocepcija se u sportu koristi u svrhu prevencije od povreda. Takođe se može izgubiti ukoliko dođe do povrede. Negde sam pročitala da su oni sa najvećim rizikom za povredu u stvari već bili pretrpeli istu tu u prošlosti. To je slučaj kada se uz povredu ošteti i nervno vlakno, pa pri određenom pokretu mozak biva uskraćen za (ili dobije nekompletnu) informaciju o tom istom pokretu. A onda imamo neispravan mehanizam.
Ovo je samo deo teksta. Ceo tekst možete pročitati na fitnessisfromvenus.com/ccbna/umete-li-da-balansirate
Bloggers Network
Rajka Mamuzića 6
21000 Novi Sad
Email: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.